Page content

Bijlage F7 Dakdetails | Fotovoltaïsche systemen (zonnepanelen)

Optimale afstand

Bij het opstellen van zonnepanelen op het dak, dient men vooraf goed te kijken of er geen objecten zijn die schaduw veroorzaken op de zonnepanelen. Voor platte daken geld dat wanneer de rijen zonnepanelen op te dicht op elkaar staan, deze op elkaar een schaduw geven. Hierdoor neemt de energieopbrengst af. Als ze echter te ver van elkaar af zijn geplaatst, wordt onvoldoende gebruik gemaakt van de beschikbare oppervlakte en neemt ook de energieopbrengst af
Deze afstand lijkt misschien wat lang, maar is essentieel voor een goede opbrengst bij een laagstaande winterzon.
Optimale afstand tussen zonnepanelen (A) is afhankelijk van hellingshoek(α), lengte zonnepaneel (Lp) De invalshoek (β) van de zon verschilt per geografische breedtegraad4 van de installatie.

Bijlage F7 Dakdetails Fotovoltaïsche systemen (zonnepanelen) 1

Schaduwwerking op zonnepanelen

Schaduw op de zonnepanelen resulteert in een lagere energieopbrengst. Schaduw wordt veroorzaakt door o.a. omliggende gebouwen vegetatie of een kleinere afstand dan de optimale berekende afstand. Het draaien van de zon beïnvloedt echter deze schaduwwerking en dus het bijkomstig effect.

Bijlage F7 Dakdetails Fotovoltaïsche systemen (zonnepanelen) 2

Schaduwwerking op het dakoppervlak

Schaduw heeft invloed op de temperatuur van de omgeving en het buitenoppervlak van de dakconstructie. Het temperatuurverschil (T) van het buitenoppervlak (Te) en de binnenruimte (Ti) van een gebouw bepaalt mede het warmte- en energieverlies van het gebouw.
Hoe kleiner het temperatuurverschil tussen binnen en buitenoppervlak, hoe minder het energieverlies


Richtlijn Begroeide Daken VBB 5.0 | Vereniging Bouwwerk Begroeners

like

Volg ons op facebook

background: rgba(255, 255, 255, 0.73);