Alternatieven voor koperen dakbedekking
Alternatieven voor koperen dakbedekking
20 september 2018 
2 min. leestijd

Alternatieven voor koperen dakbedekking

Gaat u een koperen dak renoveren of wilt u een gebouw een klassieke uitstraling te geven? Koper siert, vanwege zijn bijzondere aanzicht en erg lange levensduur, vele wereldberoemde gebouwen. Toch kiezen NDA lidbedrijven niet automatisch voor koper bij restauratie van monumentale gebouwen en ook architecten zoeken naar alternatieven voor koperen dakbedekking.

Inhoud

 1. Voordelen koperen daken
 2. Nadelen Koperen daken
 3. Alternatieven voor koperen dakbedekking
 4. PVC Dakbaan met koperen deeltjes

Voordelen Koperen daken

De levensduur van koperen dakbedekking is te danken aan de natuurlijke beschermlaag koperroest. Een koperen dak krijgt na verloop van tijd een bruine of groene kleur door oxidatie. Het dak kan hierdoor wel 75 tot 100 jaar meegaan zonder dat er dakonderhoud nodig is. Tel daar de esthetische waarde van koper bij op en je hebt genoeg redenen om voor koper te kiezen.

 • Klassieke majestueuze uitstraling
 • Lange levensduur
 • Uitstekende verwerkingsmogelijkheden
 • 100% recyclebaar / natuurproduct
 • Onderhoudsvrij
 • Niet brandbaar

Nadelen Koperen daken

De majestueuze gebouwen met koperen dakbedekking spreken natuurlijk tot de verbeelding, maar er kleven ook nadelen aan het gebruik van koper op het dak.

 • Koper is een dure grondstof
 • Diefstalgevoelig
 • Koperen daken vragen specialistisch vakmanschap
 • Het is gevoelig voor deuken en butsen
 • Regenwater wat van een het dak heeft een lage waterkwaliteit, omdat het sporen van koper bevat.

Alternatieven voor koperen dakbedekking

NDA lidbedrijven komen koperen daken, evenals lood en zinken daken, vooral tegen bij het restaureren van monumentale gebouwen. Ook komt het geregeld voor dat een architect de uitstraling van een koperen dak wil imiteren. Bij een dergelijke opdracht kiezen NDA lidbedrijven bijvoorbeeld voor het aanbrengen van gekleurde PVC dakbedekking, inclusief kunststof profielen die lijken op de felsnaden van een koperen dak.

Naast gekleurde PVC dakbedekking is aluminium dakbedekking (uitvoerbaar in zink en koper kleuren) een interessant alternatief. Toch heeft PVC dakbedekking de voorkeur van de dakdekker. Bij aluminium geldt namelijk een specialistische manier van verwerking en het hoge energieverbruik bij het productieproces van aluminium is een nadeel.

PVC Dakbaan met koperen deeltjes

De PVC dakbaan FLAGON SR COPPER ART van Soprema is zo’n baan die specifiek ontwikkeld is als alternatief voor koper. Bij het Kurhaus in Scheveningen is deze dakbedekking onlangs aangebracht.

Alternatieven voor koperen dakbedekking Kurhaus

Het bijzondere aan deze dakbedekking is dat er tijdens de productie zeer fijne metalen deeltjes aan toegevoegd zijn. Hierdoor krijgt de PVC dakbedekking dezelfde esthetische eigenschappen als een dakbedekking in zink of een dak in koper of aluminium. Dat betekent dat het dak de natuurlijke koperoxidatie zal ondergaan, van kleur verandert, net zoals een echt koperen dak.

De NDA is dit online platform gestart om het "hele verhaal" van de dakenbranche te kunnen vertellen. Alle participanten in de dakenbranche vertellen hier hun verhaal over uiteenlopende thema's die momenteel belangrijk zijn. Duurzaamheid, veiligheid etc. Door al de verhalen van deze partijen aan elkaar te verbinden creëren we een overkoepelend inzicht voor organisaties en personen die geinteresseerd zijn in de bouw, onderhoud en renovatie van daken.

NDA artikelen worden mede-mogelijk gemaakt door:

Unilin
IKO
Soprema
Anjo
CCM
Dakmerk
Bouw en Uitvoering
Derbigum
Rockwool
Icopal BMI
BDA Dakadvies
Dakbehoud Nederland
Royal Roofing Materials
Optigroen
Eurofast
Green Deal Groene Daken
Guardian
Energiedak
REZ
Dakenraad
Roofs
Eurosafe
Zoontjens
Tectum
Isobouw
Bouwwerkbegroeners
Renolit
QRS
DIAC Dakadvies
Skylux
Kedge Safety Systems