Daktuin aanleggen. Wat is de beste dakbedekking?
arrow_drop_up arrow_drop_down
18 juli 2017 

Op welke dakbedekkingsconstructie plaats je een daktuin?

De gemeente Landgraaf heeft bij de uitbreiding van het Burgerhoes (het raadhuis) gekozen voor de aanleg van een daktuin.

beste dakbedekking daktuin aanleggen tekening

De beoogde dakbedekkingsconstructie was een dak met een dampremmende laag, EPS (Polystyreen) isolatie en een losse EPDM dakbedekking. Bij de offerte aanvraag voor het dakbedekkingssysteem kwam de gemeente echter voor een kleine verrassing te staan. De omschreven constructie werd door het NDA lidbedrijf resoluut afgewezen.

Inhoudsopgave

  1. Losliggend geballast dakbedekkingssysteem
  2. Watertransport
  3. Volledig verkleefd systeem
  4. Waterbuffering en waterberging op daken
  5. IKO Compactdak
  6. Tips over een daktuin aanleggen

Losliggend geballast dakbedekkingssysteem

Het omschreven dakbedekkingssysteem is een zogenaamd losliggend geballast systeem. Tot voor kort was dit systeem niet mogelijk in combinatie met een groendak. Normaliter dient de dakbedekking van een begroeid dak altijd bevestigd te worden door mechanische bevestiging of door volledig verkleefde lagen toe te passen. Het extensieve begroeide dak mocht niet als ballast meegerekend worden in een losliggende dakbedekkingsconstructie. (Met de komst van de NTA 8292 zijn daarin overigens wat uitzonderingen gekomen, maar dan wel voor extensieve begroeide daken.)

Watertransport

Een belangrijk knelpunt bij een losliggende dakbedekkingsconstructie in combinatie met een intensief groendak is dat een eventuele beschadiging aan de dakbedekking kan leiden tot inwatering en watertransport onder de dakbedekking en isolatielagen.

Watertransport betekent dat water wat onder de dakbedekking komt vrij kan verplaatsen tussen de verschillende lagen van het dakbedekkingssysteem.

Het water van een lekkage midden op het dak kan zodoende op een hele andere plek, meestal op het laagste punt van het dak, zichtbaar worden. Bij een dak zonder daktuin is dat geen enkel probleem, omdat het lek dan een stuk makkelijk vindbaar is. Er hoeft hooguit wat grind verplaatst te worden als er gezocht wordt naar het lek. Het verplaatsen van een opbouw met vegetatie is echter een heel ander verhaal. Dit kost tijd, veel geld en is zeker niet bevorderlijk voor de beplanting.

Volledig verkleefd systeem

Daarom moet er volgens de Vakrichtlijn gesloten dakbedekkingssystemen een volledig verkleefd dakbedekkingssysteem ontworpen worden bij een intensieve daktuin. Bij een volledig verkleefd systeem worden alle lagen in de dakbedekkingsconstructie aan elkaar verlijmt. Het voordeel hiervan is dat als er een lekkage mocht komen, dat deze makkelijk getraceerd kan worden. De plek waar de lekkage onder het dak zichtbaar is, is ook ongeveer de plek op het dak waar de lekkage zich bevindt. Daardoor kan er een specifiek gedeelte van de intensieve daktuin verplaatst worden voor de reparatie. Een nadeel van het volledig verkleefde systeem is dat het doorgaans relatief duurder is dan een losliggend pakket.

Waterbuffering en waterberging op daken

De keuze voor een volledig verkleefd systeem was bij de gemeente Landgraaf overigens nog extra van belang, omdat het dak regenwater moest kunnen bergen en bufferen. Hergebruik van hemelwater is tegenwoordig steeds vaker een eis die gesteld wordt, omdat het riool dan minder belast wordt.

beste dakbedekking daktuin aanleggen watertransport

Alleen bij lekkage aan dit soort daken lopen, bij een losliggend systeem, de onderliggende lagen helemaal vol en is de schade enorm.

IKO Compactdak

In het geval van de gemeente Landgraaf is daarom gekozen voor het compactdak van IKO. De basis van het Compactdak is een volledig met warme bitumen gekleefde dampremmende laag met een aluminium drager, een volledig gekleefde thermische isolatie van 140 mm met mineraal gecoat glasvlies gecacheerde PIR-isolatie en een tweelaagse SBS-dakbedekking waarvan de laag isolatie en de eerste laag gegoten worden met warme bitumen en de uiteindelijke (wortelvaste) toplaag volledig wordt gebrand. Meer weten over het Compactdak.

beste dakbedekking daktuin aanleggen compactdak iko

Onder voorwaarde van een perfecte uitvoering kan er geen watertransport plaatsvinden via de isolatieplaten of de isolatieplaatnaden. Om die perfecte uitvoering te kunnen garanderen hebben de Dakdekkers vooraf een training gehad bij de IKO-fabriek in Antwerpen.

De opbouw van het compactdak

beste dakbedekking daktuin aanleggen pir isolatie

Om schuiven te voorkomen worden de PIR platen gekoppeld met kunststof krammen.

beste dakbedekking daktuin aanleggen verkleven

De eerste laag wordt bitumen wordt gegoten.

beste dakbedekking daktuin aanleggen wortelvaste toplaag

Afgewerkt met gemineraliseerde wortelvaste toplaag

Tips over een daktuin aanleggen

  • Vind een dakdekker die verstand van zaken heeft en niet alleen naar de initiële kosten kijkt.
  • Kies voor een volledig verkleefd systeem bij een intensief groendak en bij waterdaken.
  • Bonustip van de dakenman van het jaar 2016 uit zijn laatste Column in de Roofs: “Dakdekker zeg ‘nee’ tegen risicovolle constructies en doe het alleen naar jouw beste advies, en doe het anders niet!”

beste dakbedekking daktuin aanleggen tips

De NDA is dit online platform gestart om het "hele verhaal" van de dakenbranche te kunnen vertellen. Alle participanten in de dakenbranche vertellen hier hun verhaal over uiteenlopende thema's die momenteel belangrijk zijn. Duurzaamheid, veiligheid etc. Door al de verhalen van deze partijen aan elkaar te verbinden creëren we een overkoepelend inzicht voor organisaties en personen die geinteresseerd zijn in de bouw, onderhoud en renovatie van daken.
Arno Schipper
Door

Arno Schipper

op 7 August 2017

Hoe wordt een dilatatievoeg onder de daktuin aangepakt volgens de Vakrichtlijn gesloten dakbedekkingssystemen?

NDA
Door

NDA

op 8 August 2017

@Arno Schipper in principe breng je dan een losliggende zone aan

NDA
Door

NDA

op 8 August 2017

Een vraag die we per mail binnen kregen: . In de tekst staat dat een groen dak i.c.m. een losliggende, geballaste dakbedekking “tot voor kort” niet mogelijk was. Maar uit deze blog haal ik dat het sowieso niet aangeraden wordt. Mijn vragen zijn als volgt: hoezo was het eerst niet mogelijk? Vanwege de regelgeving of om een andere reden? En waarom is het nu wel mogelijk? Antwoord: Vanuit het bouwbesluit word naast mechanisch bevestigde en verkleefde daken alleen een geballast dak van grind en tegels of combinatie van deze twee geaccepteerd voor losliggende gesloten dakbedekkingsmaterialen (bitumineus en kunststof materialen) Vanuit inderdaad nog toekomstige NEN, nu in eerste instantie NTA 8292, wordt in de tabellen aangegeven onder het hoofdstuk Windvastheid dat tot 10-12 meter er mogelijkheden zijn om losliggende dakbedekking toe te passen onder zogenaamde extensieve lichtgewicht begroeide daken. Daar gaat deze NTA 8292 over. Tot nog toe mocht zowel bij een lichtgewicht sedumdak tot een iets zwaarder gras- kruidendak, welke nog steeds valt onder de definitie van extensieve begroeide daken geen losliggend pakket toegepast worden en nu met de komst van de NTA onder de beschreven condities en gewichten wel. (Zelfs combinaties van licht gewicht in rand-hoekzones met mechanisch bevestigde dakbedekking en de middenzone losliggend zijn nu ook mogelijk) Bij intensieve daktuinen gaat het weliswaar niet meer om de ballastvorm en windvastheid van het dakbedekkingssysteem, die doorgaans boven de 150 kilo droog gewicht meten, maar meer vanwege de lekkagemogelijkheden en een mogelijke onderloopsheid in de isolatie naar het laagste punt, die risico’ s en grote dure sloopkosten met zich mee kunnen brengen bij lekkages. Een degelijk volledig verkleefd systeem is dan beter toe te passen dan een risicovol systeem als losliggend met hoge onkosten voor reparatie. En hier gaat het artikel ook over. Volledige verkleefde dakbedekking, volledig dampdichte isolatie en drukvaste systemen voor een beloopbaar gebruiksdak.

G.L.M. Smits
Door

G.L.M. Smits

op 8 August 2017

Met de komst van de NEN 8292 ....(?) Wellicht wordt hier de NTA 8292 bedoeld. NTA 8292 geeft bepalingsmethoden voor de windweerstand, de waterretentie en het brandgevaarlijk zijn van extensief begroeide daken.

NDA
Door

NDA

op 10 August 2017

@G.L.M. Smits Bedankt voor u reactie. Het is aangepast!

Marc Rotmans
Door

Marc Rotmans

op 11 August 2017

Beste, Ook wanneer een dak tuin aanwezig is, is het mogelijk om non destructief lekdetectie onder zoek uit te voeren. Ik heb het dan niet om de bekende rook en/of gekleurd water meting, maar over geo-elektrisch meten. Dit is wel een relatief duurder onderzoek, doch beter dan het openbreken van het hele dak. Indien u meer informatie wenst ben ik graag bereid u nader te informeren.

Isolatie advies
Door

Isolatie advies

op 5 September 2017

Mooi systeem wat jullie hier gebruiken. Moet naast de gebruikte materialen nog extra isolatie worden toegevoegd? Groet, Samantha

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 5 May 2020

Het lijkt ons ook ideaal om een daktuin aan te leggen op ons platte dak. Deze moet tevens gerenoveerd worden en we zijn de mogelijkheden voor nieuwe dakbedekkingen aan het bekijken. Hopelijk zijn onze wensen te realiseren!

Reactie plaatsen

NDA artikelen worden mede-mogelijk gemaakt door:

Unilin
IKO
Soprema
Anjo
CCM
Dakmerk
Bouw en Uitvoering
Derbigum
Rockwool
Icopal BMI
BDA Dakadvies
Dakbehoud Nederland
Royal Roofing Materials
Optigroen
Eurofast
Green Deal Groene Daken
Guardian
Energiedak
REZ
Dakenraad
Roofs
Eurosafe
Zoontjens
Tectum
Isobouw
Bouwwerkbegroeners
Renolit
QRS
DIAC Dakadvies
Skylux
Kedge Safety Systems
We gebruiken Cookies