Daktuin aanleggen. Wat is de beste dakbedekking?
Op welke dakbedekkingsconstructie plaats je een daktuin?
18 juli 2017 
7 min. leestijd

Op welke dakbedekkingsconstructie plaats je een daktuin?

De gemeente Landgraaf heeft bij de uitbreiding van het Burgerhoes (het raadhuis) gekozen voor de aanleg van een daktuin.

beste dakbedekking daktuin aanleggen tekening

De beoogde dakbedekkingsconstructie was een dak met een dampremmende laag, EPS (Polystyreen) isolatie en een losse EPDM dakbedekking. Bij de offerte aanvraag voor het dakbedekkingssysteem kwam de gemeente echter voor een kleine verrassing te staan. De omschreven constructie werd door het NDA lidbedrijf resoluut afgewezen.

Inhoudsopgave

  1. Losliggend geballast dakbedekkingssysteem
  2. Watertransport
  3. Volledig verkleefd systeem
  4. Waterbuffering en waterberging op daken
  5. IKO Compactdak
  6. Tips over een daktuin aanleggen

Losliggend geballast dakbedekkingssysteem

Het omschreven dakbedekkingssysteem is een zogenaamd losliggend geballast systeem. Tot voor kort was dit systeem niet mogelijk in combinatie met een groendak. Normaliter dient de dakbedekking van een begroeid dak altijd bevestigd te worden door mechanische bevestiging of door volledig verkleefde lagen toe te passen. Het extensieve begroeide dak mocht niet als ballast meegerekend worden in een losliggende dakbedekkingsconstructie. (Met de komst van de NTA 8292 zijn daarin overigens wat uitzonderingen gekomen, maar dan wel voor extensieve begroeide daken.)

Watertransport

Een belangrijk knelpunt bij een losliggende dakbedekkingsconstructie in combinatie met een intensief groendak is dat een eventuele beschadiging aan de dakbedekking kan leiden tot inwatering en watertransport onder de dakbedekking en isolatielagen.

Watertransport betekent dat water wat onder de dakbedekking komt vrij kan verplaatsen tussen de verschillende lagen van het dakbedekkingssysteem.

Het water van een lekkage midden op het dak kan zodoende op een hele andere plek, meestal op het laagste punt van het dak, zichtbaar worden. Bij een dak zonder daktuin is dat geen enkel probleem, omdat het lek dan een stuk makkelijk vindbaar is. Er hoeft hooguit wat grind verplaatst te worden als er gezocht wordt naar het lek. Het verplaatsen van een opbouw met vegetatie is echter een heel ander verhaal. Dit kost tijd, veel geld en is zeker niet bevorderlijk voor de beplanting.

Volledig verkleefd systeem

Daarom moet er volgens de Vakrichtlijn gesloten dakbedekkingssystemen een volledig verkleefd dakbedekkingssysteem ontworpen worden bij een intensieve daktuin. Bij een volledig verkleefd systeem worden alle lagen in de dakbedekkingsconstructie aan elkaar verlijmt. Het voordeel hiervan is dat als er een lekkage mocht komen, dat deze makkelijk getraceerd kan worden. De plek waar de lekkage onder het dak zichtbaar is, is ook ongeveer de plek op het dak waar de lekkage zich bevindt. Daardoor kan er een specifiek gedeelte van de intensieve daktuin verplaatst worden voor de reparatie. Een nadeel van het volledig verkleefde systeem is dat het doorgaans relatief duurder is dan een losliggend pakket.

Waterbuffering en waterberging op daken

De keuze voor een volledig verkleefd systeem was bij de gemeente Landgraaf overigens nog extra van belang, omdat het dak regenwater moest kunnen bergen en bufferen. Hergebruik van hemelwater is tegenwoordig steeds vaker een eis die gesteld wordt, omdat het riool dan minder belast wordt.

beste dakbedekking daktuin aanleggen watertransport

Alleen bij lekkage aan dit soort daken lopen, bij een losliggend systeem, de onderliggende lagen helemaal vol en is de schade enorm.

IKO Compactdak

In het geval van de gemeente Landgraaf is daarom gekozen voor het compactdak van IKO. De basis van het Compactdak is een volledig met warme bitumen gekleefde dampremmende laag met een aluminium drager, een volledig gekleefde thermische isolatie van 140 mm met mineraal gecoat glasvlies gecacheerde PIR-isolatie en een tweelaagse SBS-dakbedekking waarvan de laag isolatie en de eerste laag gegoten worden met warme bitumen en de uiteindelijke (wortelvaste) toplaag volledig wordt gebrand. Meer weten over het Compactdak.

beste dakbedekking daktuin aanleggen compactdak iko

Onder voorwaarde van een perfecte uitvoering kan er geen watertransport plaatsvinden via de isolatieplaten of de isolatieplaatnaden. Om die perfecte uitvoering te kunnen garanderen hebben de Dakdekkers vooraf een training gehad bij de IKO-fabriek in Antwerpen.

De opbouw van het compactdak

beste dakbedekking daktuin aanleggen pir isolatie

Om schuiven te voorkomen worden de PIR platen gekoppeld met kunststof krammen.

beste dakbedekking daktuin aanleggen verkleven

De eerste laag wordt bitumen wordt gegoten.

beste dakbedekking daktuin aanleggen wortelvaste toplaag

Afgewerkt met gemineraliseerde wortelvaste toplaag

Tips over een daktuin aanleggen

  • Vind een dakdekker die verstand van zaken heeft en niet alleen naar de initiële kosten kijkt.
  • Kies voor een volledig verkleefd systeem bij een intensief groendak en bij waterdaken.
  • Bonustip van de dakenman van het jaar 2016 uit zijn laatste Column in de Roofs: “Dakdekker zeg ‘nee’ tegen risicovolle constructies en doe het alleen naar jouw beste advies, en doe het anders niet!”

beste dakbedekking daktuin aanleggen tips

De NDA is dit online platform gestart om het "hele verhaal" van de dakenbranche te kunnen vertellen. Alle participanten in de dakenbranche vertellen hier hun verhaal over uiteenlopende thema's die momenteel belangrijk zijn. Duurzaamheid, veiligheid etc. Door al de verhalen van deze partijen aan elkaar te verbinden creëren we een overkoepelend inzicht voor organisaties en personen die geinteresseerd zijn in de bouw, onderhoud en renovatie van daken.

NDA artikelen worden mede-mogelijk gemaakt door:

Unilin
IKO
Soprema
Anjo
CCM
Dakmerk
Bouw en Uitvoering
Derbigum
Rockwool
Icopal BMI
BDA Dakadvies
Dakbehoud Nederland
Royal Roofing Materials
Optigroen
Eurofast
Green Deal Groene Daken
Guardian
Energiedak
REZ
Dakenraad
Roofs
Eurosafe
Zoontjens
Tectum
Isobouw
Bouwwerkbegroeners
Renolit
QRS
DIAC Dakadvies
Skylux
Kedge Safety Systems