conditiemeting NEN 2767 voorbeeld Praxis door Dakbehoud Nederland
Hoe breng je de daken van 114 gebouwen in kaart?
20 juni 2017 
7 min. leestijd

Hoe breng je de daken van 114 gebouwen in kaart?

Dakbehoud Nederland heeft onlangs alle honderdveertien daken van Praxis conform NEN 2767 in kaart gebracht. Het aanpakken van een conditiemeting met een dergelijke omvang vergt tijd, kennis en een specialistische manier van werken. Om een voorbeeld te geven van de hoeveelheid werk die hiermee gemoeid is; er zijn 2 dakinspecteurs 3 maanden fulltime aan het werk geweest om het dakenbestand van Praxis in kaart te brengen. In dit artikel geven we toelichting over de werkwijze van een conditiemeting daken conform NEN 2767.

Inhoudsopgave

 1. Inclusief onderhoud huren
 2. Conditiemeting NEN 2767
 3. Luchtfoto dak
 4. Dakinspectie
 5. Rapportage
 6. Voorbeeld conditiemeting rapportage ontvangen?
 7. Dakinspectie door een expert
 8. Dakonderhoud

Inclusief onderhoud huren

Praxis huurt haar winkelpanden inclusief het onderhoud. Inclusief onderhoud huren betekent bij dakonderhoud dat het reinigen van daken en het uitvoeren van kleine reparaties onder de verantwoordelijkheid van de huurder vallen. Om effectief onderhoud aan daken te kunnen verrichten moet eerst overzicht komen in de staat van alle dakvlakken. Een dergelijke conditiemeting moet volgens de norm NEN 2767 gebeuren.

Conditiemeting NEN 2767

De conditiemeting van een dak conform NEN 2767 gaat volgens een checklist waarbij de conditiescore van het dak wordt weergegeven op een zespuntsschaal. Conditiescore 1 staat voor nieuwbouw en conditiescore 6 betekent dat het dak vervangen moet worden.

conditiemeting nen 2767 voorbeeld NEN 2767

Bron: NEN, lees meer over NEN 2767

Bij Dakbehoud Nederland wordt deze score geconcretiseerd door aan te geven hoe lang de te verwachten levensduur is, in jaren, voor het dak kan worden opgegeven. Door te inspecteren conform NEN 2767 is het makkelijk alle condities te vergelijken en een totaal overzicht te krijgen. Zo krijgt de opdrachtgever met de resultaten inzicht in latere onderhoudskosten, mogelijke snelle risico’s en input voor een meerjarige onderhoudsplan.

Luchtfoto dak

Een dakinspectie begint bij een luchtfoto van het dak. De satelietfoto’s van Google Maps zijn hiervoor te gebruiken, maar door onze Dakbehoud inspecteurs wordt Cyclomedia gebruikt. Deze partij heeft luchtfoto’s die nog vele malen scherper zijn. Op basis van deze foto’s wordt het dak tot in detail getekend en soms wordt bij de eerste analyse zelfs al een potentieel probleem gesignaleerd. Met deze tekening kan een dakinspecteur tijdens een bezoek aan het dak goed voorbereid te werk gaan. Zo zijn de afmetingen van het dak al bekend en weet de dakinspecteur al of er bijvoorbeeld veiligheidsvoorzieningen aanwezig zijn. In de onderstaande foto ziet u hoe een dakfoto van Praxis verwerkt is. Hier is vooraf al aangegeven dat er op verschillende plekken water op het dak staat.

conditiemeting nen 2767 voorbeeld Luchtfoto Tekening Dak

Dakinspectie

Bij een eerste dakinspectie is het meest voorkomende probleem vervuiling. Op daken die niet regelmatig schoongehouden worden ontstaat vervuiling. De schade die hierdoor kan ontstaan is bijvoorbeeld een verstopte afvoer. Ook beschadiging aan de dakbedekking, met kans op vervroegde en versnelde veroudering, kan een rechtstreeks gevolg zijn. Er zijn verder allerlei problemen die tijdens een dakinspectie aan het licht kunnen komen. Bij de panden van Praxis kwam de dakinspecteur van Dakbehoud Nederland bijvoorbeeld de onderstaande zaken tegen.

conditiemeting nen 2767 voorbeeld krimp dakbaanconditiemeting nen 2767 voorbeeld vervuiling   conditiemeting nen 2767 voorbeeld hemelwaterafvoer losconditiemeting nen 2767 voorbeeld openstaande naden

Rapportage

Per dakvlak wordt aangegeven wat de status van het dak is en wat er acuut of in de komende jaren moet gebeuren. Een dergelijke rapportage is onmisbaar bij het opstellen van een meerjaren onderhoudsplan (MJOP). Er kan een financiële planning opgesteld worden en de planning van de werkzaamheden kunnen uitgestippeld worden.

Bij Dakbehoud Nederland krijgt een klant alle informatie van luchtfoto tot ingevuld NEN 2767 conditiemeting formulier. In een nulmeting rapportage door Dakbehoud Nederland wordt gerapporteerd:

 • Schadefoto’s
 • NEN 2767 formulier
 • Staat van hoeveelheden
 • Calamiteitenoverzicht
 • Luchtfoto
 • Daktekening

Deze gegevens kunnen uiteraard ook van juridisch belang zijn. Mocht er een geschil ontstaan met een verhuurder dan is het zeer waardevol om een dergelijk naslagwerk te hebben. Mits er natuurlijk gehandeld is naar de aangegeven actiepunten.

Voorbeeld conditiemeting rapportage ontvangen?

Dakinspectie door een expert

In de praktijk komen we nog vaak tegen dat het dak meegenomen wordt bij de totale conditiemeting van een gebouw. Het probleem wat hierin schuilt is dat dit vaak niet gebeurd door een gespecialiseerde dakexpert. Alleen een getraind oog kan echt goed inschatten welke problemen er in een dak schuil gaan. Het dak is echt een vak apart.

Dakonderhoud

Dakbehoud Nederland heeft na het uitvoeren van de dakinspecties ook het dakonderhoud in opdracht gekregen. De grondige rapportage was hierbij een doorslaggevende factor. Zeker omdat er na iedere onderhoudsronde een vergelijkbare terugkoppeling plaats vindt. Ook de landelijke dekking is voor een partij als de Praxis erg belangrijk.

De omvang van dit project is niet alledaags, maar in feite is de werkwijze hetzelfde als het om een kleinere organisatie met één gebouw zou gaan. Het dak wordt ingetekend middels een luchtfoto, een dakinspecteur inspecteert het dak conform de NEN 2767 norm, er volgt een rapportage die als grondslag voor het MJOP gebruikt kan worden. Tot slot is dakonderhoud om de levensduur van het dak te verlengen vaak een logisch vervolg.


Meer informatie over Praxis

Praxis is één van de grootschalige ketens van Maxeda DIY Group en biedt miljoenen klanten een keuze uit meer dan 60.000 artikelen. Praxis is opgericht in 1978 en behoort tot de top van de doe-het-zelf branche in Nederland. Er werken ruim 3.600 medewerkers in totaal 146 winkels. De gemiddelde vloeroppervlakte is 4.100 m2 variërend van 2000 tot 15.500 m2.

Over de schrijver

NDA artikelen worden mede-mogelijk gemaakt door:

Unilin
IKO
Soprema
Anjo
CCM
Dakmerk
Bouw en Uitvoering
Derbigum
Rockwool
Icopal BMI
BDA Dakadvies
Dakbehoud Nederland
Royal Roofing Materials
Optigroen
Eurofast
Green Deal Groene Daken
Guardian
Energiedak
REZ
Dakenraad
Roofs
Eurosafe
Zoontjens
Tectum
Isobouw
Bouwwerkbegroeners
Renolit
QRS
DIAC Dakadvies
Skylux
Kedge Safety Systems