Het eerste volledig demontabele dak dankzij RGS
Het eerste volledig demontabele dak dankzij RGS
30 april 2019 
4 min. leestijd

Het eerste volledig demontabele dak dankzij RGS

‘Niet langer bouwen voor de eeuwigheid’. Dat is het uitgangspunt van Nexteria, onlangs genomineerd voor de Rabobank Innovation Challange 2019 met het eerste volledig demontabele en remontabele bedrijfspand ter wereld. Aan het eind van de gebruiksduur (±25 jaar) gaan alle materialen terug in de circulaire keten om als nieuwe grondstoffen en (bouw)producten aan een volgende cyclus te beginnen en de grond wordt weer teruggegeven aan de gemeente. Deze innovatieve denkwijze vergt een andere aanpak dan een traditionele aanbestedingsmethode.

Inhoud

Demontageplan

Nog vóór de start van de bouw is door alle betrokkenen een demontageplan gemaakt. Er is nagedacht over het tweede leven van de toegepaste materialen en hoe de materialen schoon gedemonteerd kunnen worden. Over ieder detail zijn afspraken gemaakt, over het gebruik van innovatieve materialen, andere montagemethodes en alternatieve, meer duurzame oplossingen. Die intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen is de sleutel van het succes.

Tip: breng alle betrokken partijen al tijdens de ontwerpfase samen

Materiaalpaspoort

Een ander essentieel onderdeel van 100% circulair bouwen is een materiaalpaspoort. In een materiaalpaspoort is elk gebruikt materiaal omschreven en is voor het hele pand gedocumenteerd wat en waar het gebruikt is. Tevens is aangegeven hoe en door wie het na de levensduur van het bedrijfsgebouw ingenomen zal worden en hoe men om moet gaan met de wijze van ontmanteling bij de demontage van het pand. Fabrikanten hebben een terugnamegarantie afgegeven, waarin ze beloofd hebben het materiaal weer terug te nemen en opnieuw te verwerken. Deze werkwijze is onontbeerlijk voor het succes van demontabel bouwen.

Tip: gebruik een materiaalpaspoort

Alle toegepaste materialen zijn vastgelegd in het milieupaspoort, de LCA’s zijn leidend bij de realisatie van dit zelfvoorzienende gebouw met een Footprint van nagenoeg 0.

Dakopbouw

Het dak is gerealiseerd door NDA lidbedrijf Van Venrooy Dakbedekking. Zij hadden in de kern twee uitdagingen: de materiaalkeuze en de bevestigingsmethode.

Bevestigingsmethode

De dakopbouw is mechanisch bevestigd. Een methode die perfect aansluit bij de gedachte dat dit circulaire gebouw over 25 jaar eenvoudig gedemonteerd gaat worden. Dit klinkt wellicht logisch, maar op een plat dak zijn diverse details waarbij normaal gesproken wordt gelijmd of gekleefd. Dakranden bijvoorbeeld, deze moeten luchtstromingsdicht zijn en worden daarom doorgaans niet mechanisch bevestigd. Op dit dak is echter niet gelijmd, gekleefd of met branders gewerkt door Van Venrooy Dakbedekking. Dat zou tenslotte het schoon demonteren onmogelijk maken.

Demontabel dak Mechanisch bevestigd

Materiaalkeuze

Er is gezocht naar een zo circulair mogelijke isolatiemateriaal. Er is op dit moment veel beweging bij de fabrikanten op dit gebied. Er is gekeken naar duurzamere alternatieven: zoals natuurlijke isolatiematerialen, houtvezel en hennep. Maar naast circulariteit waren er ook andere eisen. O.a. druksterkte (i.v.m. zonnepanelen) en isolatiewaarde. Deze materialen zijn nog niet zo ver dat ze hiervoor geschikt zijn. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij een isolatiemateriaal wat niet alleen al deels gerecycled materiaal bevat, maar ook een recente biologische, C2C gecertificeerde toevoeging heeft toegepast. BIOFOAM isolatiemateriaal van Isobouw.

Demontabel dak isolatie eps

Nexteria is het eerste gebouw in Nederland die van dit materiaal is voorzien. Na de beoogde demontage van het gebouw neemt de fabrikant het materiaal weer in naar hun eps-recyclefabriek welke op het moment in aanbouw is.

Qua dakbedekking is gekozen voor een éénlaagse POCB van Icopal. Dit is een dakbaan met een aanzienlijk kleiner aandeel bitumen welke bij ontmanteling wordt geschredderd en vervolgens in Groningen door de recyclinginstallatie van Icopal wordt verwerkt tot grondstof voor nieuwe rollen dakbedekking.

demontabel dak rol dakbedekking

Daarnaast is er aandacht geweest de keuze in parkers. Er is gekozen voor parkers met een speciale kunststof tule voor het tegengaan van koudebruggen, maar ook om het recycleproces na einde levensduur te optimaliseren.

Omarm RGS!

Zonnepanelen en groendaken zijn de boegbeelden van duurzame daken vanwege hun zichtbaarheid. Echter voor de dakenbranche is het startpunt van een duurzaam dak de dakbedekkingsconstructie. Sowieso vanwege de isolatielaag, maar ook de materiaalkeuzes en de geselecteerde bevestigingsmethode zijn van grote waarde voor het milieu. En vergeet niet het belang van een technisch goed dak. Waterdichting blijft het belangrijkste aspect van een dak. Door Resultaatgericht Samenwerken te omarmen en de dakdekker al vanaf de ideefase van een duurzaam dak bij de ontwikkeling hiervan te betrekken krijgt u als opdrachtgever het beste resultaat.

Al met al is het opleveren van het eerste volledig demontabele dak met materialenpaspoort een mijlpaal voor de dakenbranche en de bouw.

Over de schrijver

NDA artikelen worden mede-mogelijk gemaakt door:

Unilin
IKO
Soprema
Anjo
CCM
Dakmerk
Bouw en Uitvoering
Derbigum
Rockwool
Icopal BMI
BDA Dakadvies
Dakbehoud Nederland
Royal Roofing Materials
Optigroen
Eurofast
Green Deal Groene Daken
Guardian
Energiedak
REZ
Dakenraad
Roofs
Eurosafe
Zoontjens
Tectum
Isobouw
Bouwwerkbegroeners
Renolit
QRS
DIAC Dakadvies
Skylux
Kedge Safety Systems