Daken met EPDM dakbedekking bewijzen duurzame meerwaarde.
EPDM Dakboek: EPDM dakbedekking bewijst duurzame meerwaarde.
19 december 2017 
5 min. leestijd

EPDM Dakboek: EPDM dakbedekking bewijst duurzame meerwaarde.

De duurzaamheid van EPDM dakbedekking wordt in het EPDM Dakboek onder andere uitdrukt in levensduur, recyclebaarheid en de toepassing in multifunctionele daken. Het EPDM Dakboek is uitgebracht ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan van Verenigde EPDM Systeem Producenten.

U kunt het EPDM Dakboek hier downloaden. Wilt u het boek liever in een hardcover uitvoering? U kunt hem aanvragen via Carlisle Construction Materials B.V.

In dit artikel vertellen we u in grote lijnen wat EPDM dakbedekking is en waarom het predicaat duurzaamheid geclaimd wordt.

Inhoud

 1. Wat is EPDM Dakbedekking?
 2. Eigenschappen
 3. Verwerking EPDM Dakbedekking
 4. Marktaandeel
 5. Duurzaamheid
 6. Dakonderhoud

Wat is EPDM Dakbedekking?

EPDM rubber is een synthetisch rubber welk wordt verkregen door polymerisatie van ethyleen, propyleen en een derde monomeer, aangevuld met vulstoffen. Bij het vulkaniseren verandert de rubbermassa van een thermoplastisch in een elastisch materiaal. Hiervan wordt EPDM dakbedekking vervaardigt in de vorm van rollen of membranen die uit een stuk op maat gemaakt zijn voor een heel dak.

EPDM dakbedekking uit één stuk

EPDM dakbedekking uit één stuk

Eigenschappen

EPDM is op de markt sinds 1963 en vindt toepassingen in de bouw, automobielindustrie, riemen, transportbanden, slangen en trillingsdempers. Het is zeer geschikt als dakbedekking vanwege de volgende eigenschappen.

 • Levensduurverwachting van minstens 50 jaar
 • Blijvend elastisch
 • 100 % UV bestendig
 • Brandveilige verwerking en detaillering / Vliegvuur- en stralingswarmte bestendig
 • Hoge chemische bestendigheid en bestand tegen logen en zuren
 • Gemakkelijke verwerking en het gehele jaar door verwerkbaar
 • Op elk dak toepasbaar, in elk dakbedekkingssysteem
 • EPDM is vrij van externe weekmaker en chloorverbindingen
 • EPDM is van nature wortelvast.

Verwerking EPDM Dakbedekking

EPDM-dakbedekkingsconstructies kunnen losliggend geballast, partieel of volledig gekleefd of mechanisch bevestigd worden. Alle EPDM dakbedekkingssystemen (dakbanen en membranen) worden in de kimmen bij randen, opstanden en grotere doorbrekingen aanvullend bevestigd.

EPDM dakbedekkingsmaterialen worden geleverd in de volgende uitvoeringen:

 • Homogene EPDM-dakbanen, al dan niet gewapend met een glas- of polyesterweefsel
 • Zelfklevende homogene EPDM-dakbanen, al dan niet gewapend met een glas- of polyesterweefsel
 • Homogene EPDM-membranen, al dan niet gewapend met een glas- of polyesterweefsel
 • Homogene EPDM-dakbanen met lasrand
 • Eenzijdig met SBS-gemodificeerd bitumen gecacheerde EPDM-dakbanen met een drager van glaslegsel (ook in zelfklevende uitvoering)
 • EPDM-dakbanen met een drager of wapening van glaslegsel of polyester
 • Met polyestervlies gecacheerde EPDM-dakbanen met lasrand of laszone

Marktaandeel

Tussen 2015 en 2016 steeg volgens de Dakmeter van Dakenraad het marktaandeel van EPDM dakafdichtingen met 1,7% naar 21,7% van de totale dakbedekkingsmarkt. Hiermee komt het totale Nederlands met EPDM afgedicht dakvlak op 18 miljoen m2. Op de Belgische markt bedraagt het marktaandeel zelfs 41,9%; circa 16 miljoen m2 en een groei van 11% tussen 2015 en 2016.

EPDM dakbedekking marktaandeel

Duurzaamheid

Van EPDM in de gebruiksfase zijn geen negatieve gevolgen voor het milieu en de humane gezondheid bekend. EPDM geeft geen schadelijke stoffen af en neemt ze niet op. Dat is de reden dat EPDM folies veelvuldig worden toegepast bij drinkwaterreservoirs, vijvers en zwembaden.

Levensduur

Een lange levensduur is een basisprincipe voor duurzaamheid. In het EPDM Dakboek worden diverse onderzoeken beschreven. Een levensduurverwachting van meer dan 70 jaar zou zelfs niet onrealistisch zijn, maar vanwege een veiligheidsmarge van 20 jaar wordt dit niet geclaimd.

Bij gebruik van EPDM dakbedekking in multifuncitionele gebruiksdaken, zoals groendaken, is de levensduur praktisch onbeperkt. De dakbedekking ligt daar tenslotte beschermd tegen invloeden van buitenaf.

Voorbeeld EPDM multifunctioneel dak

Voorbeeld EPDM multifunctioneel dak. Foto CCM Europe

Recycling

De producenten van EPDM-dakbedekkingsmaterialen zijn er in geslaagd om gebruikte rubberproducten en productieafval volledig te kunnen recyclen. De ontwikkeling van dit proces is lange tijd moeizaam verlopen. Het hergebruik van rubber beperkte zich tot voor kort tot een nieuwe grondstof: rubbergranulaat met specifieke eigenschappen. Tegenwoordig is het mogelijk om EPDM-dakbanen zo te bewerken dat het weer als grondstof in het productieproces kan worden meegenomen.

Dakonderhoud

Jaarlijks dakonderhoud is altijd aan te raden. Ook bij EPDM dakbedekking. Op ieder dak is er sprake van risico op vervuiling, beschadiging door externe invloeden , verstopte afvoeren etc. EPDM is niet bestand tegen oliehoudende producten. Bij de periodieke controle van het dak dient hierop te worden gelet. Verder is het van groot belang het dak te controleren na extreem weer.

Door regelmatig inspecties uit te laten voeren kan veel ongemak en schade worden voorkomen. Er zijn namelijk veel ‘voorbodes’ te ontdekken, waardoor tijdig kan worden ingegrepen. De belangrijkste aandachtspunten zijn: waterlekkage, waterbelasting, vervuiling, gebruik, windbelasting en brand.

EPDM Dakboek downloaden

U kunt het EPDM Dakboek hier downloaden. Wilt u het boek liever in een hardcover uitvoering? U kunt hem aanvragen via Carlisle Construction Materials B.V.

De NDA is dit online platform gestart om het "hele verhaal" van de dakenbranche te kunnen vertellen. Alle participanten in de dakenbranche vertellen hier hun verhaal over uiteenlopende thema's die momenteel belangrijk zijn. Duurzaamheid, veiligheid etc. Door al de verhalen van deze partijen aan elkaar te verbinden creëren we een overkoepelend inzicht voor organisaties en personen die geinteresseerd zijn in de bouw, onderhoud en renovatie van daken.

NDA artikelen worden mede-mogelijk gemaakt door:

Unilin
IKO
Soprema
Anjo
CCM
Dakmerk
Bouw en Uitvoering
Derbigum
Rockwool
Icopal BMI
BDA Dakadvies
Dakbehoud Nederland
Royal Roofing Materials
Optigroen
Eurofast
Green Deal Groene Daken
Guardian
Energiedak
REZ
Dakenraad
Roofs
Eurosafe
Zoontjens
Tectum
Isobouw
Bouwwerkbegroeners
Renolit
QRS
DIAC Dakadvies
Skylux
Kedge Safety Systems