Erkende dakdekkers. Van dakdekker tot dakspecialist.
Van dakdekker tot dakspecialist
11 augustus 2017 
2 min. leestijd

Van dakdekker tot dakspecialist

Dakdekkers werden vroeger gezien als ongepolijste mannen die vooral geschikt waren om “meters te maken”. Tegenwoordig is dat wel anders. Erkende dakdekkers zijn goed opgeleid en ontwikkelen zich continue, omdat ze in een branche werken die voortdurend in beweging is. Het onlangs geopende trainingscentrum van SOPREMA is hier een goed voorbeeld van.

Het dakdekkers vak

Een dakdekker heeft te maken met uiteenlopende materialen die onderdeel uitmaken van de dakbedekkingsconstructie. Verschillende verwerkingstechnieken zoals branden, föhnen, lijmen en gieten. De dakdekker moet naast het zware werk ook precisiewerk kunnen verrichten. Hij verwerkt namelijk details zoals dakramen en afvoerpijpen. Sloopwerkzaamheden, veiligheidsmaatregelen, dakonderhoud en ga zo maar door.

De opleiding tot allround dakdekker is een MBO opleiding op niveau 3. De grootste opleider in de dakenbranche is TECTUM die naast opleiden van leerling dakdekkers ook bijscholing verzorgt. Denk aan cursussen of trainingen om kennis te laten maken met de nieuwste materialen en technieken.

erkende dakdekkers opleiding

Dakonderhoud dakdekker

Het werk van een dakdekker die in het dakonderhoud werkt is vooral zwaar omdat hij veel vaker op en af het dak moet klimmen. Hij werkt vaak alleen en moet daardoor zelf alle materialen naar boven tillen, terwijl er bij nieuwbouw vaak gehesen wordt. Bij Dakbehoud Nederland werken de dakdekkers overigens altijd in tweetallen. Dit onder andere vanwege de veiligheid.
Bij dakonderhoud wordt het dak schoon gemaakt om de levensduur van het dak te verlengen. De daken worden geïnspecteerd. Erkende dakdekkers doen dit conform de NEN 2767 norm. Daarnaast is er een hoge mate van materiaalkennis nodig, omdat er op ieder dak weer wat anders kan liggen en alles moet gerepareerd kunnen worden.

Trainingscentrum SOPREMA

Met de voorgaande informatie in gedachten is het niet vreemd dat steeds meer leveranciers in de dakenbranche een eigen trainingscentrum hebben waar dakdekkers alles kunnen leren over het verwerken van het materiaal van de betreffende leverancier.

Zo heeft waterdichtings – en isolatiefabrikant SOPREMA een opleidingscentrum geopend. Het nieuwe opleidings- en kenniscentrum in Grobbendonk (België) bedient heel Noord-West Europa. Van beginner tot expert, SOPREMA zorgt voor een opleidingsprogramma voor diverse soorten waterdichting (bitumineus – vloeibaar – synthetisch) & isolatie (thermisch – natuurlijk). Het nieuwe gebouw is bovenal een ontmoetingsplaats voor professionals: kennisoverdracht en inspiratie zijn hierbij de belangrijkste drijfveren.

Conclusie?

De dakdekker en de dakdekkersbranche mag voor altijd afscheid nemen van het oude imago. Het vak van de dakdekker wordt alleen maar uitdagender en mooier. Zeker vanwege de opkomst van multifunctionele gebruiksdaken, groendaken, waterberging en duurzaamheidsoplossingen.

De NDA is dit online platform gestart om het "hele verhaal" van de dakenbranche te kunnen vertellen. Alle participanten in de dakenbranche vertellen hier hun verhaal over uiteenlopende thema's die momenteel belangrijk zijn. Duurzaamheid, veiligheid etc. Door al de verhalen van deze partijen aan elkaar te verbinden creëren we een overkoepelend inzicht voor organisaties en personen die geinteresseerd zijn in de bouw, onderhoud en renovatie van daken.

NDA artikelen worden mede-mogelijk gemaakt door:

Unilin
IKO
Soprema
Anjo
CCM
Dakmerk
Bouw en Uitvoering
Derbigum
Rockwool
Icopal BMI
BDA Dakadvies
Dakbehoud Nederland
Royal Roofing Materials
Optigroen
Eurofast
Green Deal Groene Daken
Guardian
Energiedak
REZ
Dakenraad
Roofs
Eurosafe
Zoontjens
Tectum
Isobouw
Bouwwerkbegroeners
Renolit
QRS
DIAC Dakadvies
Skylux
Kedge Safety Systems