Dakveiligheid vs hoeveel zonnepanelen plaatsen we?
arrow_drop_up arrow_drop_down
Dakveiligheid vs hoeveel zonnepanelen plaatsen we?
15 maart 2018 

Dakveiligheid vs hoeveel zonnepanelen plaatsen we?

Bij de vraag hoeveel zonnepanelen er op een dak geplaatst moeten worden wordt vaak in de eerste plaats gekeken naar de energiebehoefte en uiteraard hoe groot het dak is. Daarnaast is de ligging van het dak ten opzichte van de zon (en schaduw) een item wat aandacht krijgt. Als je bepaald hebt of je voor een oost-west opstelling kiest of de panelen op het zuiden richt kan je vrij eenvoudig berekenen hoeveel PV panelen je op een dak kwijt kan. Voor een dakdekker spelen er echter nog meer factoren.

Natuurlijk kijken we eerst naar de staat van de dakbedekking en of er niet eerst bij-geïsoleerd moet worden, maar daar doelen we in dit artikel niet op.

Inhoud

  1. Dakveiligheid en zonnepanelen
  2. De innovatieve dakenbranche
  3. Download handleiding
  4. Vallijnen of dakrandbeveiliging
  5. Interessante links

Dakveiligheid en zonnepanelen

We komen nog regelmatig daken tegen waarop het maximale aantal zonnepanelen geplaatst is zonder daarbij rekening te houden met de veiligheid van de monteurs, onderhoudsdakdekkers en installateurs die nadien op het dak moeten werken.

hoeveel zonnepanelen plaatsen te dicht bij de dakrand

Zonnepanelen te dicht bij de dakrand

Een veiligheidssysteem kost ruimte op het dak en die ruimte gaat ten koste van het aantal zonnepanelen wat je kan plaatsen. Dat kan alleen echt levens kosten! We krijgen helaas nog steeds regelmatig berichten van dakdekkers die van het dak zijn gevallen.

hoeveel zonnepanelen plaatsen arbeidsongevallen
Bron: Vlindar B.V.

De innovatieve dakenbranche

Gelukkig is de dakenbranche een branche die altijd in ontwikkeling is qua materialen, methoden en toepassingen. En qua veiligheid! Zo is er onlangs door Eyecatcher BV te Nieuwkoop een nieuw innovatief product gepresenteerd wat oplossing biedt voor dit probleem. Een ankerpunt waarop een frame voor zonnepanelen op bevestigd kan worden en tegelijkertijd een veiligheidskabelsysteem gemonteerd kan worden.

zonnepanelen met valbeveiliging

De kracht van dit systeem zit letterlijk in het ankerpunt. Doordat het mechanisch  bevestigd wordt kunnen de zonnepanelen stormvast gemonteerd worden. Waterdichting is uiteraard geen probleem en het is geschikt voor zowel platte als hellende daken.

Meer weten?

Download hier de brochure van het Solarfix Line System.

Vallijnen of dakrandbeveiliging

Overigens is de keuze voor valbeveiliging in de vorm van harnasgordels en vallijnen pas een optie als collectieve dakrandbeveiliging niet mogelijk is. Collectieve dakrandbeveiliging is volgens de ARBOwet de eerste keus. Bij kortstondige werkzaamheden is alleen een kabelsysteem wel toegestaan. Verder mogen de zonnepanelen, vanwege de veiligheid, niet binnen twee meter van de dakrand geplaatst worden. Het niet naleven van de veiligheidsverplichtingen en normen kan bij overtredingen en arbeidsongevallen ernstige consequenties hebben. Vanwege ketenaansprakelijkheid bent ook u als opdrachtgever verantwoordelijk.

Interessante Links

Wilt u weten hoeveel zon uw dak vangt? http://www.zonatlas.nl
Wilt u weten hoe u kunt berekenen hoeveel zonnepanelen plaatsen mogelijk is: Consumentenbond rekenvoorbeelden

 

De NDA is dit online platform gestart om het "hele verhaal" van de dakenbranche te kunnen vertellen. Alle participanten in de dakenbranche vertellen hier hun verhaal over uiteenlopende thema's die momenteel belangrijk zijn. Duurzaamheid, veiligheid etc. Door al de verhalen van deze partijen aan elkaar te verbinden creëren we een overkoepelend inzicht voor organisaties en personen die geinteresseerd zijn in de bouw, onderhoud en renovatie van daken.
NDA
Door

NDA

op 29 March 2018

Omdat we een aantal keer een vraag hebben ontvangen over de claim "Verder mogen de zonnepanelen, vanwege de veiligheid, niet binnen twee meter van de dakrand geplaatst worden" lichten we dit punt hieronder verder toe: Uitgangspunt is dat een dak veilig moet zijn te onderhouden, ook na plaatsing van de zonne-energiesystemen. Nota bene moeten ook de zonnepanelen zelf regelmatig gereinigd worden. Ik zie dat zelf met de zonnepanelen op mijn hellende dak, met een hellingshoek van circa 50 graden. Ik schrik er elke keer weer van hoe zwart het water is dat bij de reiniging van de panelen afkomt. In het meest ideale geval is het (platte) dak voorzien van collectieve beveiliging, dus permanente hekwerken of een borstwering van minimaal 100 cm hoog. Dit is ook wat de Arbeidshygiënische strategie uit de Arbowetgeving voorstaat. Veelal zijn gebouweigenaren echter niet bereid te investeren in veiligheid in de vorm van permanente hekwerken of borstwering. Tevens zien we regelmatig dat het voornemen tot plaatsing van permanente hekwerken strand bij welstand. Voor kort durende werkzaamheden is het toegestaan om werkzaamheden binnen twee meter van de dakrand met gebruikmaking van persoonlijke beschermingsmiddelen uit te voeren. Reinigen van het dak, lekkageafhandeling, maar ook reinigen van de zonnepanelen valt onder deze kortdurende werkzaamheden. Dus, voorzien van een harnas en vallijn en vastgemaakt aan een doorgaand kabelsysteem mogen deze werkzaamheden uitgevoerd worden. Een kabelsysteem dient tussen 2 en 5,5 m van de dakrand te staan. Dit heeft onder meer te maken met beperken van de maximale valhoogte. Dichter bij de dakrand is onveilig, verder er vandaan eveneens (behoudens uitzonderingen). Uitleg: De overlengte van een vallijn mag niet meer dan 85 cm behelzen. Wanneer je aan de dakrand vast zou zitten val je bijvoorbeeld 3 meter in praktijk. Dat is teveel, vandaar de 2 meter verplichte afstand van de ankers met kabel waardoor de valhoogte wordt beperkt. Om deze reden is de conclusie dat zonne-energiessytemen niet dichter dan twee meter van de dakrand kunnen staan, indien er geen permanente hekwerken langs de dakranden staan (dan is er uiteraard ook nog wel bewegingsruimte/looppad van minimaal 50 cm breed noodzakelijk, maar dat scheelt effectief wel 1,5 m extra ruimte voor het plaatsen van panelen. Collectief beveiligen heeft altijd de voorkeur. Echter het kosten aspect en gemeentelijke instanties als Welstand staan de permanente hekwerken vaak in de weg. Het zou heel mooi zijn als uw branche hier een kentering in teweeg zou kunnen brengen, door de opdrachtgevers op de hogere opbrengst van een groter beschikbaar dakoppervlak te wijzen waardoor (fraaie) hekwerken direct meegenomen kunnen worden.

Reactie plaatsen

NDA artikelen worden mede-mogelijk gemaakt door:

Unilin
IKO
Soprema
Anjo
CCM
Dakmerk
Bouw en Uitvoering
Derbigum
Rockwool
Icopal BMI
BDA Dakadvies
Dakbehoud Nederland
Royal Roofing Materials
Optigroen
Eurofast
Green Deal Groene Daken
Guardian
Energiedak
REZ
Dakenraad
Roofs
Eurosafe
Zoontjens
Tectum
Isobouw
Bouwwerkbegroeners
Renolit
QRS
DIAC Dakadvies
Skylux
Kedge Safety Systems
We gebruiken Cookies