Dakveiligheid vs hoeveel zonnepanelen plaatsen we?
Dakveiligheid vs hoeveel zonnepanelen plaatsen we?
15 maart 2018 
4 min. leestijd

Dakveiligheid vs hoeveel zonnepanelen plaatsen we?

Bij de vraag hoeveel zonnepanelen er op een dak geplaatst moeten worden wordt vaak in de eerste plaats gekeken naar de energiebehoefte en uiteraard hoe groot het dak is. Daarnaast is de ligging van het dak ten opzichte van de zon (en schaduw) een item wat aandacht krijgt. Als je bepaald hebt of je voor een oost-west opstelling kiest of de panelen op het zuiden richt kan je vrij eenvoudig berekenen hoeveel PV panelen je op een dak kwijt kan. Voor een dakdekker spelen er echter nog meer factoren.

Natuurlijk kijken we eerst naar de staat van de dakbedekking en of er niet eerst bij-geïsoleerd moet worden, maar daar doelen we in dit artikel niet op.

Inhoud

  1. Dakveiligheid en zonnepanelen
  2. De innovatieve dakenbranche
  3. Download handleiding
  4. Vallijnen of dakrandbeveiliging
  5. Interessante links

Dakveiligheid en zonnepanelen

We komen nog regelmatig daken tegen waarop het maximale aantal zonnepanelen geplaatst is zonder daarbij rekening te houden met de veiligheid van de monteurs, onderhoudsdakdekkers en installateurs die nadien op het dak moeten werken.

hoeveel zonnepanelen plaatsen te dicht bij de dakrand

Zonnepanelen te dicht bij de dakrand

Een veiligheidssysteem kost ruimte op het dak en die ruimte gaat ten koste van het aantal zonnepanelen wat je kan plaatsen. Dat kan alleen echt levens kosten! We krijgen helaas nog steeds regelmatig berichten van dakdekkers die van het dak zijn gevallen.

hoeveel zonnepanelen plaatsen arbeidsongevallen
Bron: Vlindar B.V.

De innovatieve dakenbranche

Gelukkig is de dakenbranche een branche die altijd in ontwikkeling is qua materialen, methoden en toepassingen. En qua veiligheid! Zo is er onlangs door Eyecatcher BV te Nieuwkoop een nieuw innovatief product gepresenteerd wat oplossing biedt voor dit probleem. Een ankerpunt waarop een frame voor zonnepanelen op bevestigd kan worden en tegelijkertijd een veiligheidskabelsysteem gemonteerd kan worden.

zonnepanelen met valbeveiliging

De kracht van dit systeem zit letterlijk in het ankerpunt. Doordat het mechanisch  bevestigd wordt kunnen de zonnepanelen stormvast gemonteerd worden. Waterdichting is uiteraard geen probleem en het is geschikt voor zowel platte als hellende daken.

Meer weten?

Download hier de brochure van het Solarfix Line System.

Vallijnen of dakrandbeveiliging

Overigens is de keuze voor valbeveiliging in de vorm van harnasgordels en vallijnen pas een optie als collectieve dakrandbeveiliging niet mogelijk is. Collectieve dakrandbeveiliging is volgens de ARBOwet de eerste keus. Bij kortstondige werkzaamheden is alleen een kabelsysteem wel toegestaan. Verder mogen de zonnepanelen, vanwege de veiligheid, niet binnen twee meter van de dakrand geplaatst worden. Het niet naleven van de veiligheidsverplichtingen en normen kan bij overtredingen en arbeidsongevallen ernstige consequenties hebben. Vanwege ketenaansprakelijkheid bent ook u als opdrachtgever verantwoordelijk.

Interessante Links

Wilt u weten hoeveel zon uw dak vangt? http://www.zonatlas.nl
Wilt u weten hoe u kunt berekenen hoeveel zonnepanelen plaatsen mogelijk is: Consumentenbond rekenvoorbeelden

De NDA is dit online platform gestart om het "hele verhaal" van de dakenbranche te kunnen vertellen. Alle participanten in de dakenbranche vertellen hier hun verhaal over uiteenlopende thema's die momenteel belangrijk zijn. Duurzaamheid, veiligheid etc. Door al de verhalen van deze partijen aan elkaar te verbinden creëren we een overkoepelend inzicht voor organisaties en personen die geinteresseerd zijn in de bouw, onderhoud en renovatie van daken.

NDA artikelen worden mede-mogelijk gemaakt door:

Unilin
IKO
Soprema
Anjo
CCM
Dakmerk
Bouw en Uitvoering
Derbigum
Rockwool
Icopal BMI
BDA Dakadvies
Dakbehoud Nederland
Royal Roofing Materials
Optigroen
Eurofast
Green Deal Groene Daken
Guardian
Energiedak
REZ
Dakenraad
Roofs
Eurosafe
Zoontjens
Tectum
Isobouw
Bouwwerkbegroeners
Renolit
QRS
DIAC Dakadvies
Skylux
Kedge Safety Systems