Altijd “lekkage” aan het begin van de winter?
Altijd “lekkage” aan het begin van de winter?
15 december 2017 
2 min. leestijd

Altijd “lekkage” aan het begin van de winter?

De oorzaak van een terugkerend vochtprobleem dat zich voordoet bij de aanvang van de winter hoeft geen lek te zijn. Een condens probleem kan ook goed de oorsprong van de overlast zijn.

Vocht in dakbedekkingsconstructie

Het is normaal dat er in een dakbedekkingsconstructie vocht voorkomt. Een goede dakbedekkingsconstructie is zo opgebouwd dat dit vocht bovenin de isolatielaag komt te zitten. Hier kan het vocht het minste kwaad en het verdwijnt vanzelf weer in warmere tijden. Zolang het dauwpunt hoog in de dakbedekkingsconstructie zit is er doorgaans niks aan de hand.

Warme lucht kan meer vocht, in de vorm van waterdamp bevatten dan koude lucht. Zodoende is bij een gelijke hoeveelheid waterdamp in de lucht de relatieve luchtvochtigheid bij warme lucht lager dan bij koude lucht. Als de temperatuur van de lucht afneemt wordt de relatieve luchtvochtigheid groter. Tot het punt dat de lucht zover afgekoeld is dat de hoeveelheid waterdamp groter is dan de lucht bij een bepaalde temperatuur kan bevatten. Dat is het dauwpunt, het punt waar waterdamp uit de lucht condenseerd.

Lage temperatuur en hoge relatieve luchtvochtigheid

Er zijn twee variabelen die een condensprobleem aan het begin van de winter in de hand werken. Er is na een weersomslag nog sprake van een hoge relatieve luchtvochtigheid is in huis. De verwarming heeft nog niet veel aangestaan.

Daarnaast ligt bij een lage buitentemperatuur het dauwpunt lager in de dakconstructie, dus vind condensatie lager in de dakconstructie plaats. Vaak is dit ónder de isolatielaag, waardoor de dakconstructie, onder de isolatie nat wordt.

Gevolgen

De gevolgen zijn niet hetzelfde als bij een “gewone lekkage” waarbij je het water naar beneden ziet druppelen. Schimmelvorming en vochtplekken in de plafondplaten zijn klachten die gerelateerd zijn aan dit probleem. Bij oudere gebouwen komt dit vaak voor in minder goed geïsoleerde constructies. Met name als overige gebouwdelen wel goed zijn geïsoleerd.

lekkage plafond schimmel

Oorzaak en oplossing

We hebben eerder twee variabelen genoemd die dit fenomeen veroorzaken, maar de oplossing zit in de dakbedekkingsconstructie. Bij voldoende isolatie van het gebouw, en ventilatie van de eronder gelegen vertrekken, zal uw pand gevrijwaard blijven van vochtplekken door condens.

 

De NDA is dit online platform gestart om het "hele verhaal" van de dakenbranche te kunnen vertellen. Alle participanten in de dakenbranche vertellen hier hun verhaal over uiteenlopende thema's die momenteel belangrijk zijn. Duurzaamheid, veiligheid etc. Door al de verhalen van deze partijen aan elkaar te verbinden creëren we een overkoepelend inzicht voor organisaties en personen die geinteresseerd zijn in de bouw, onderhoud en renovatie van daken.

NDA artikelen worden mede-mogelijk gemaakt door:

Unilin
IKO
Soprema
Anjo
CCM
Dakmerk
Bouw en Uitvoering
Derbigum
Rockwool
Icopal BMI
BDA Dakadvies
Dakbehoud Nederland
Royal Roofing Materials
Optigroen
Eurofast
Green Deal Groene Daken
Guardian
Energiedak
REZ
Dakenraad
Roofs
Eurosafe
Zoontjens
Tectum
Isobouw
Bouwwerkbegroeners
Renolit
QRS
DIAC Dakadvies
Skylux
Kedge Safety Systems