Page content

4.8 Hoe leg je een natuurdak aan? | Stap 8: Nu begint het pas!

4.8 Hoe leg je een natuurdak aan? | Stap 8: Nu begint het pas!

4.8.1 Monitoring

Als je specifieke doelsoorten of natuurdoelen voor jouw natuurdak hebt bepaald, is het interessant en relevant de ontwikkeling te volgen (te monitoren). Monitoren is het jaarlijks vastleggen van de aanwezige soorten en omstandigheden op jouw dak. Je meet of telt het aantal individuen van een soort, noteert allerlei details van je waarneming, het gedrag en eventuele bijzonderheden. Door dit meerdere jaren te doen krijg je een duidelijk beeld hoe de natuurwaarden op jouw dak zich ontwikkelen. Dit kan je bijvoorbeeld helpen bij het bepalen van het juiste onderhoud.

Doe mee aan onderzoek: Er is nog (te) weinig onderzoek gedaan naar de leefwijzen van insecten en vogels op natuurdaken. U hoeft daarvoor geen natuurdeskundige te zijn!

  • De Vlinderstichting en Vogelbescherming hopen meer te ontdekken tot hoe hoog bijvoorbeeld vlinders kunnen komen en of begroeide daken meer biodiversiteit hebben. Om deze kennis te verzamelen, vragen wij bezitters van groene daken om dit formulier in te vullen (www.greendealgroenedaken.nl/biodiversiteit).
  • Geef het bodemleven van je begroeide dak door tijdens de Bodemdierendagen, georganiseerd o.a. het NIOO-KNAW en het Centrum voor Bodemecologie (www.bodemdierendagen.nl).

4.8.2 Samenwerken aan natuur op daken

Het werkspoor Biodiversiteit van de Green Deal Groene Daken zet zich in om meer natuurdaken in Nederland te realiseren en de kennis hiervan te vergroten. De handreiking is een belangrijke eerste stap om deze kennis te delen met initiatiefnemers en bouwers. In de toekomst blijven de leden van het werkspoor actief om de kennis verder uit te breiden en dit type daken door te ontwikkelen. Jouw ervaringen zijn daarbij erg welkom.

4.8.3 Hoe ziet jouw natuurdak eruit?

Stuur je mooiste foto’s van jouw natuurdak op. In de sneeuw of herfst, of juist tijdens de lente en de zomer. Wij bundelen de mooiste foto’s in een overzicht dat we op de website Green Deal Groene Daken zetten. Laat jij zien hoe mooi de natuur op het dak is? Stuur je foto’s, locatie en ervaringen naar: info@greendealgroenedaken.nl

Volgende pagina: Bijlage 1: Top 25 Natuurdak Grassen en Kruiden

Bron: Green Deal Groene Daken

like

Volg ons op facebook

background: rgba(255, 255, 255, 0.73);