Olster Dakwerken wint DakAward 2017
Olster Dakwerken wint DakAward 2017
26 maart 2018 
6 min. leestijd

Olster Dakwerken wint DakAward 2017

NDA lidbedrijf Olster Dakwerken heeft de DakAward 2017 (categorie hellende daken) gewonnen met het project Drinkwaterpompstation Zeddam. Dat ze juist samen met De Groot Vroomshoop Groep hebben mogen winnen maakt het voor Henderikus Doorten, Commercieel Directeur Olster Dakwerken, extra bijzonder. Dit is namelijk al ruim 30 jaar een gewaardeerde relatie van Olster Dakwerken.

  • Opdrachtgever: Vitens, Arnhem
  • Ontwerp: Rooding Architecten, Doesburg
  • Dak/wandconstructie: De Groot Vroomshoop gelijmde houtconstructies, Vroomshoop (engineering, productie en montage)
  • Dakbedekking: Olster Dakwerken, Steenwijk
  • Betonconstructie: Salverda Bouw, ‘t Harde
  • Total engineering (inclusief constructeur): IA Groep Duiven

Benieuwd naar dit project?

Bekijk de dronefilm, de animatiefilm over de bouw en lees hieronder de projectomschrijving uit vakblad Steildak.

Animatiefilm


Vakblad Steildak: Een houten dakconstructie van twintig hellende vlakken

Een betonnen gebouw in een bosrijke omgeving is aan het zicht onttrokken door er een houten dak- en wandconstructie om- en overheen te plaatsen. Het bouwwerk sluit nu ook beter aan op de omgeving. Om de gelamineerd vurenhouten draagconstructie, en dan met name de min of meer open verbindingen, te beschermen tegen weersinvloeden, is onder de accoya dakdelen een EPDM dakbedekking (RESITRIX®) van Carlisle aangebracht.

Dak Vitens Zeddam

In het Montferlandse bos, ten zuiden van Zeddam in de Achterhoek, is in opdracht van Vitens een nieuw drinkwaterpompstation gebouwd. Zo’n installatie wordt meestal ‘opgeborgen’ in een betonnen gebouw en dat is ook hier gebeurd. Maar beton strookte in dit geval niet met de lommerrijke omgeving van een bos. Daar moest iets aan gedaan worden, vond de opdrachtgever. De oplossing is gevonden door de betonnen bouwdelen uit het zicht te werken door een omhulling van hout. Niet in de vorm van een vlakke bekleding, strak op de wanden en de daken, maar door er een speelse ‘doos’ om- en overheen te zetten. En dat is gelukt.Het ontwerp van het drinkwaterpompstation is van Rooding Architecten uit Doesburg, Het leidende uitgangspunt bij het ontwerp was duurzaamheid. Duurzaam in de zin van inpassing in de omgeving, het landschap, duurzaam in het gebruik van milieuvriendelijke materialen en duurzaam in de eis van een lange levensduur.

Spelen met dakvlakken

Het ontwerp van de omhulling is geen recht-toe-recht-aan ‘schuur’ geworden met een zadeldak en wolfseinden. Er is gevarieerd met in totaal twintig dakvlakken van diverse grootte, die onder verschillende hellingshoeken op elkaar aansluiten. De architect had schematisch de vormen van het geheel aangegeven, maar het was al direct duidelijk dat het een ingewikkelde dakconstructie zou worden die om expertise vroeg.

Dak Vitens Zeddam boven

De Groot Vroomshoop gelijmde houtconstructies heeft de handschoen opgepakt. Het heeft het ontwerp in BIM ontwikkeld, geëngineerd, geproduceerd en gemonteerd. Hoewel het bij dit bedrijf al standaard is om op deze manier te werken, was het zeker bij dit project onmisbaar vanwege de vele driehoekige vormen van de verschillende dakvlakken. Bovendien moesten de constructie en de bekleding goed lijnen.

Open of gesloten

Als draagconstructie voor het dak en de wanden is gekozen voor gelamineerd houten liggers, spantbenen en kolommen, maar met die keuze deed zich meteen al een knelpunt voor. Het was in eerste instantie de bedoeling het dak in een open houtconstructie uit te voeren. De betonnen bouwdelen daaronder zouden grotendeels traditioneel geïsoleerd worden en afgedekt met een dakbedekking. Een open constructie zou dan prima kunnen, omdat er onder het dak dan voldoende ventilatie zou zijn om het hout te drogen. Bij een gelamineerd houten constructie heeft men echter te maken met knooppunten met bouten, moeren en slissen, die vochtgevoelig zijn. Deze knooppunten zodanig detailleren dat ze weer droog ventileren, was nauwelijks te realiseren. Het risico op houtrot was daarmee niet te ondervangen. Maar er werd wel dertig jaar garantie gevraagd.

De Groot Vroomshoop gelijmde houtconstructies heeft toen geadviseerd om toch maar een gesloten dakconstructie aan te brengen. En ervoor te kiezen alles in accoya uit te voeren, in plaats van lariks, wat de opdrachtgever en architect oorspronkelijk wilden. Op accoya zit vijftig jaar garantie en het grote voordeel is dat dit hout nagenoeg niet werkt. Een nadeel is wel dat het hout door de open cellenstructuur lek is. Het heeft normaliter een vochtpercentage van circa 10 procent, maar dat kan door regen zomaar oplopen tot 50 procent. Aan de andere kant maakt de open cellenstructuur het hout wel geschikt om het te verduurzamen door het te acetyleren.

Opbouw dakconstructie

Het is dus een gesloten dakconstructie geworden met de volgende opbouw. Over de gelamineerde vurenhouten liggers en gordingen is een OSB dakbeschot met een dikte van 22 mm gelegd en daaroverheen een laag zelfklevende EPDM dakbedekking. Om de OSB beplating aan de dakranden te beschermen tegen indringend water, is daar een minimaal aluminium profieltje geplaatst.

Op de dakbedekking zijn op h.o.h.-afstanden van 600 mm accoya regels van 46 x 46 mm geschroefd. Deze regels hebben aan de onderzijde een strook EPDM om de waterdichtheid van de schroefverbindingen te garanderen. EPDM op EPDM blijkt deze garantie te geven, zo tonen Duitse testcertificaten aan. De accoya regels zijn overigens in de richting van de waterloop naar de randen van de dakvlakken aangebracht om zo min mogelijk stuwing op de aansluitdetails te krijgen.

Dak Vitens Zeddam geraamte

De topafwerking bestaat uit accoya planken (18 x 145 mm), die met onderlinge naden van 10 mm zijn vastgezet met roestvast stalen nagels. Schroeven had ook gekund, maar omdat accoya niet werkt is in dit geval gekozen voor nagelen. De planken zijn schuin over de regels aangebracht in een ogenschijnlijk horizontale stand, maar dat vertekent enorm door de hellende en schuine standen van de dakvlakken.

Het dak heeft geen goten, maar wel aan alle zijden een behoorlijk overstek om het water van de gevels te houden. In totaal beslaat de dakconstructie met zijn twintig driehoekige dakvlakken een oppervlakte van 1500 m2.

Gevels

Aan de gevels gaat het om circa 800 m2 waarvan de meeste niet loodrecht staan maar schuin voorover hellen. De gevels zijn eveneens bekleed met accoya delen. Die zijn ook hier schuin geplaatst, maar wel strak aaneengesloten zonder naden. De bekleding loopt door over de stalen deuren, bij de enkele ramen zijn raveelconstructies uitgewerkt. Alle gevels zijn volledig los gehouden van de grond, het maaiveld, zodat de wind er vrij onderdoor kan waaien en er zo een optimale ventilatie ontstaat. Verder zijn er in de gevel nestkasten voor vleermuizen en vogels opgenomen.

Aan de zuidzijde van het gebouw loopt een openbaar wandelpad, het zogenaamde Knuppelpad, onder de kap van het pompstation door. Bij de ingangen van dit pad staan gelamineerde houten kolommen, die onderhevig zijn aan weersinvloeden als regen en sneeuw. Om de kolommen daartegen te beschermen, zijn deze bekleed met accoya.

Dak Vitens Zeddam boven

Over de schrijver

NDA artikelen worden mede-mogelijk gemaakt door:

Unilin
IKO
Soprema
Anjo
CCM
Dakmerk
Bouw en Uitvoering
Derbigum
Rockwool
Icopal BMI
BDA Dakadvies
Dakbehoud Nederland
Royal Roofing Materials
Optigroen
Eurofast
Green Deal Groene Daken
Guardian
Energiedak
REZ
Dakenraad
Roofs
Eurosafe
Zoontjens
Tectum
Isobouw
Bouwwerkbegroeners
Renolit
QRS
DIAC Dakadvies
Skylux
Kedge Safety Systems