Page content

article content

Aangelijnd en je valt. Niks aan de hand?

Stel je valt van het dak. Dan ben je blij dat je aan de valbeveiliging vast zit. Maar dan ben je er nog niet. De val zelf kan problemen opleveren en je moet weer op de grond terecht zien te komen.

Inhoudsopgave:

  1. Pendulewerking
  2. Anti-penduleer ankerpunten
  3. Vrije valhoogte
  4. Kritieke 15 minuten

Pendulewerking

Een zonnepanelen installateur had laatst een vraag over de permanente valbeveiliging op het platte dak van een pand. Het kabel valbeveiligingssysteem liep midden over het dak en in iedere hoek stond ook nog een extra ankerpunt. Het stond hen in de weg en vooral de dakankers in de hoeken riepen vragen op.

Een gevaar wat ontstaat als je in de hoeken van het dak valt is het slingereffect (pendulewerking). Als je de dakrand in een rechte lijn hebt benaderd is er weinig aan de hand. Als je de dakrand schuin benaderd, zoals in de hoek het geval is, zal je langs de zijkant van het gebouw heen een weer slingeren als je valt.

Om dit te voorkomen moet de lijn waar je aan bevestigd bent zo kort mogelijk zijn. De extra lengte op de leeflijn mag niet meer 85 centimeter bedragen.

Anti-penduleer ankerpunten

Dakankerpunten worden maximaal 5,5 meter vanaf de dakrand geplaatst en de afstand tussen de dakankers mag 6,35 meter zijn. In elke hoek wordt een anti-penduleer anker aangebracht op ongeveer 2 meter afstand van beide gevellijnen.

NDA lidbedrijf Cazdak Dakbedekkingen heeft onlangs aan de Schiedamsedijk in Rotterdam drie flats voorzien van valbeveiliging en daarbij dergelijke anti-penduleer ankerpunten van REZ Dakveiligheid geplaatst. In de onderstaande tekening van dit project is goed te zien waar dergelijke dakankers geplaatst moeten worden.

 

permanente valbeveiliging plat dak daktekening

Om de hoekankerpunten veilig te kunnen bereiken, kan men zich doorlussen vanaf het kabel valbeveiligingssysteem in het midden van het dak.

Vrije valhoogte

Zoals eerder genoemd mag een leeflijn niet meer dan 85 centimeter “overlengte” hebben. Je kan je afvragen hoe erg kan de pendulewerking nou helemaal zijn dan? Een belangrijk aspect daarbij is de uitslag van het valbeveiligingssysteem. Je valt namelijk verder dan die 85 centimeter.

Er zijn nog een aantal zaken van invloed op de vrije valhoogte:

  • De lengte van de persoon die valt. Dit levert al snel 1,5 meter extra op, omdat de kabel op schouderhoogte is bevestigd.
  • De uitslag van het valbeveiligingssysteem. Alle dakankers zijn zo ontworpen dat ze de kracht van een val absorberen. Het lichaam van degene die valt hoeft dan niet de gehele klap op te vangen. Bij valbeveiliging van REZ Dakveiligheid klappen de ankerpunten in elkaar en vangen zodoende de klap op, maar er ontstaat zodoende ook ruimte op de kabel die tussen de ankerpunten gespannen is. Afhankelijk van de lengte van de kabel kan dit zomaar 2 meter extra lengte op de leeflijn geven.
  • De PBM demper. Er zit een demper op de lijn die aan het harnas bevestigd is. Deze kan tot 50 cm uitrekken.

permanente valbeveiliging plat dak uitslag

Uitslag permanente valbeveiliging plat dak.

Kritieke 15 minuten

Of je nu heen en weer slingert of niet. Als je na 15 minuten nog niet gered bent en nog steeds in  het veiligheidsharnas hangt heb je een ernstig gezondheidsprobleem omdat beknelling ontstaat.  We zullen in een ander blog aandacht besteden aan de oplossingen hiervoor, de belangrijkste tip is om altijd met minimaal twee personen het dak op te gaan en de telefoon opgeladen bij je te dragen.

Comment Section

2 reacties op “Aangelijnd en je valt. Niks aan de hand?


Door John Smaal op 25 september 2017

“telefoon opgeladen bij je te dragen” en… controleer of er bereik is.


Door Henk Honingh op 29 september 2017

Leuk artikel. Ook degelijk.

Met betrekking tot het probleem van over de rand vallen:
– In principe probeer je dat te voorkomen doordat de lijn waar je aan vastzit niet zo lang te hebben als dat je over de rand heen kunt gaan. Echter dit blijft altijd een punt. Zeker in de hoeken. Etc.
– Wij propageren het gebruik van harnasgordels met “stijgbeugels”. Stijgbeugels zijn koorden opgerold in links en rechts gesloten “doosjes” bevestigd aan de “buikband” van de harnasgordel. Na vallen worden de doosjes door de gevallene met de handen geopend. Vervolgens ontrolt zich een “u” koord, bevestigd aan de buikband van het harnasgordel, waarin de voeten gezet kunnen worden. Door in de stijgbeugel te gaan staan vindt geen afsluiting van de liesslagader meer plaats. En is er (alle) tijd om betreffend in geluk verstoord persoon te redden.

Plaats een reactie


*


NDA
De NDA is dit online platform gestart om het "hele verhaal" van de dakenbranche te kunnen vertellen. Alle participanten in de dakenbranche vertellen hier hun verhaal over uiteenlopende thema's die momenteel belangrijk zijn. Duurzaamheid, veiligheid etc. Door al de verhalen van deze partijen aan elkaar te verbinden creëren we een overkoepelend inzicht voor organisaties en personen die geinteresseerd zijn in de bouw, onderhoud en renovatie van daken.
like

Volg ons op facebook