Sedum dakbedekking nadelen. Garantie door dakdekker
Wie is er verantwoordelijk voor de kosten bij een lekkend groendak?
16 april 2017 
2 min. leestijd

Wie is er verantwoordelijk voor de kosten bij een lekkend groendak?

Een groendak is inmiddels veel meer dan alleen een sedumdak. Het zijn multifunctionele daken, aangelegd als een dakpark met grote variatie aan beplantingen, met vijvers of zelfs bomen. Groene, multifunctionele daken hebben duidelijk de toekomst. Als de daken gezamelijk goed worden voorbereid en worden uitgevoerd functioneren ze in de praktijk goed en heeft een eigenaar in het gebruik er veel plezier van. Maar bij een lekkage van het begroeide dak zijn vaak de kosten voor reparatie, omdat er eerst een tuin moet worden weggegraven, extreem hoog.

  1. Aansprakelijkheid
  2. Groendak lekkage garantie
  3. Lekkage voorkomen door samenwerking

Aansprakelijkheid

Al sinds de opkomst van groendaken is de garantie op het daksysteem en de aansprakelijkheid voor uitvoeringsfouten een knelpunt. Wie draait er voor de kosten op in het onverhoopte geval dat er lekkage optreedt? De praktijk wil nog wel eens ontaarden in een slepend juridisch gevecht. Is het de dakdekker of loodgieter die de boel niet goed waterdicht heeft afgewerkt, heeft de installateur de dakdoorvoeringen onvakkundig aangebracht of ligt de oorzaak bij de hovenier die als laatste op het dak aan het werk is geweest?

Groendak lekkage garantie

Een van de grootste verzekeraars van daken in Nederland, HDI, heeft vorig jaar in zijn polissen de voorwaarde opgenomen dat de garantie alleen mogelijk is als de dakdekker de hoofdaannemer van het groendak is. De dakdekker heeft daarmee de verantwoordelijkheid voor de waterdichtheid van het dak, de aanleg van de daktuin en de montage van de installatietechniek. Daarmee dwingt de verzekeraar de partijen feitelijk om nauw samen te werken. De opdrachtgever/eigenaar is zo verzekerd voor de kosten die de verwijdering en terugplaatsing van groenpakket of pv-panelen met zich meebrengen om de lekkage op te lossen.

Ook de onder Dakmerk-garantie samenwerkende dakbedekkingsbedrijven, NDA Dakdekkers en een enkele aanbieder van een dakbedekkingssysteem hebben een vergelijkbare constructie waarbij de alleen het dakdekkersbedrijf als eindverantwoordelijke optreedt.

Lekkage voorkomen door samenwerking

Het is niet uit luxe dat een dergelijke verzekeringsconstructie is ontworpen. De gebrekkige of soms zelfs afwezige samenwerking bij realisering van intensieve groene daken zijn nog steeds een groot probleem en dat kan kostbare consequenties hebben. Zorg er daarom bij de aanleg van een multifunctioneel groendak voor dat samenwerking centraal staat. Alleen door een intensieve samenwerking van de uitvoerende partijen en een integrale aanpak zijn fouten te voorkomen.

De NDA is dit online platform gestart om het "hele verhaal" van de dakenbranche te kunnen vertellen. Alle participanten in de dakenbranche vertellen hier hun verhaal over uiteenlopende thema's die momenteel belangrijk zijn. Duurzaamheid, veiligheid etc. Door al de verhalen van deze partijen aan elkaar te verbinden creëren we een overkoepelend inzicht voor organisaties en personen die geinteresseerd zijn in de bouw, onderhoud en renovatie van daken.

NDA artikelen worden mede-mogelijk gemaakt door:

Unilin
IKO
Soprema
Anjo
CCM
Dakmerk
Bouw en Uitvoering
Derbigum
Rockwool
Icopal BMI
BDA Dakadvies
Dakbehoud Nederland
Royal Roofing Materials
Optigroen
Eurofast
Green Deal Groene Daken
Guardian
Energiedak
REZ
Dakenraad
Roofs
Eurosafe
Zoontjens
Tectum
Isobouw
Bouwwerkbegroeners
Renolit
QRS
DIAC Dakadvies
Skylux
Kedge Safety Systems