Dambord dak: tegels op plat dak leggen nieuwe manier van dak ballasten
Dambord Dak; nieuwe vorm van daken ballasten
10 juli 2017 
6 min. leestijd

Dambord Dak; nieuwe vorm van daken ballasten

Normaliter worden losliggende dakbedekkingssystemen van platte daken geballast met grind en in windgevoelige delen van ons land gecombineerd met vormvaste dakbedekking zoals tegels in de hoek- en randzone. Uit de windbelastingsberekening, die voor ieder dak gemaakt wordt, komt de verhouding tussen grind en tegels. Alleen in sommige gevallen kan het gebruik van grind een probleem opleveren. Met name industriële daken verontreinigen namelijk sneller.

 1. Dakgrind
 2. Nadelen ballast grind
 3. Voordelen ballast grind
 4. Mechanisch bevestigen
 5. Windhoektegels
 6. Toepassing Damborddak
 7. Tegels op plat dak leggen, een succes!

Dakgrind

Een ballastlaag van grind wordt aangebracht om de dakbedekking op zijn plek te houden en te beschermen tegen UV-straling. Als het grind vervuild raakt heeft dit tot gevolg dat de dakbedekking sneller verouderd. Bacteriën hebben vrij spel en werken in op de dakbedekking

Nadelen van ballast grind:

 • Het schoon houden van het grind
 • Het belopen bij het reinigen van het grind

Voordelen van ballast grind:

 • Het aanbrengen van grind is gemakkelijk
 • Het is een relatief goedkope oplossing in tegenstelling tot mechanisch bevestigde dakbedekking

Bij Aviko was het probleem vooral dat het grind erg moeilijk schoon te maken was. Het grind bleef aan elkaar kleven. Om dit probleem op te lossen heeft NDA lidbedrijf Kwerreveld Dakbedekkingen B.V. het ‘dambord dak’ als ballast laag bedacht.

tegels op plat dak leggen Aviko

Mechanisch bevestigen

Als alternatief voor een geballast dak was bij Aviko een mechanisch bevestigd dak uiteraard ook een van de mogelijkheden. De dakbedekking is dan gemakkelijk te reinigen. Echter in dit geval moesten de eerder gebruikte schroeven en plaatjes vervangen worden, omdat deze aangetast waren. Om het dak duurzaam mechanisch te bevestigen moesten deze vervangen worden door kostbare RVS materialen. Het mechanisch bevestigde dak viel af vanwege deze extra investeringen. Daarom werd er een andere technische oplossing gezocht die beter bij de klant paste.

Dambord dak

tegels op plat dak leggen plat dak

Bij een dambord dak worden tegels als ballast gebruikt. Alleen liggen deze tegels niet tegen elkaar aan, zoals we gewend zijn bij een parkeerdak of dakterras. Bij een tegel van bijvoorbeeld 50 bij 50 centimeter wordt dezelfde afstand tot de volgende tegel vrijgelaten. Hierdoor kan het dak makkelijk gereinigd worden. Ook omdat het water makkelijk onder de tegels door kan stromen.

Windhoektegels

Deze tegels zijn door Zoontjens geproduceerd, ze maken vast onderdeel uit van hun assortiment als windhoektegel. De tegel heeft zogenaamde afgeborstelde nokken en kunnen vanwege de gladde onderzijde daarom direct op de dakbedekking geplaatst worden.

tegels op plat dak leggen windhoektegel

Oorspronkelijk worden tegels gebruikt bij de randen en de hoeken van met grind geballaste daken vanwege de noodzakelijke windweerstand. Afhankelijk van de windbelastingsberekening wordt nu ook het patroon van de windhoektegel op het gehele dak in de hoek-, rand-, en midden zone berekend en bepaald. Meer over de windhoektegel van Zoontjens>

Toepassing Damborddak

Soms zoekt een dakdekker naar speciale technische oplossingen om conform de windvastheid te ballasten. Deze specifieke manier van ballasten is zodoende specifiek voor Aviko ontwikkeld. Nu is het inmiddels als nieuwe manier van ballasten zodanig ingevoerd dat het systeem als prima alternatief van het traditionele grind kan dienen. Het systeem kan alleen toegepast worden in windgebied 3 tot 8 m+ en dient ten allen tijde berekend te worden op het toe te passen patroon en gewicht per m2 om te voldoen aan de eisen.

Het damborddak is niet opgenomen in de vakrichtlijnen. In het specifieke voorbeeld van Aviko heeft BDA Dakadvies een rapportage gemaakt waarin wordt gesteld dat onder bepaalde voorwaarden het systeem toegepast kan worden. Zodoende valt het dak van Aviko onder de verzekerde garantie van Dakmerk.

Tegels op plat dak leggen, een succes!

Ook andere daken worden inmiddels voorzien van het bovengenoemde dambord patroon vanwege de gemakkelijke beloopbaarheid van het systeem; de snelle reinigende mogelijkheden van het dak en de zeer snelle manier van verwerking van deze tegels.

tegels op plat dak leggen De Egge Varsseveld

tegels op plat dak leggen stadhuis

tegels op plat dak leggen opstakels

De NDA is dit online platform gestart om het "hele verhaal" van de dakenbranche te kunnen vertellen. Alle participanten in de dakenbranche vertellen hier hun verhaal over uiteenlopende thema's die momenteel belangrijk zijn. Duurzaamheid, veiligheid etc. Door al de verhalen van deze partijen aan elkaar te verbinden creëren we een overkoepelend inzicht voor organisaties en personen die geinteresseerd zijn in de bouw, onderhoud en renovatie van daken.

NDA artikelen worden mede-mogelijk gemaakt door:

Unilin
IKO
Soprema
Anjo
CCM
Dakmerk
Bouw en Uitvoering
Derbigum
Rockwool
Icopal BMI
BDA Dakadvies
Dakbehoud Nederland
Royal Roofing Materials
Optigroen
Eurofast
Green Deal Groene Daken
Guardian
Energiedak
REZ
Dakenraad
Roofs
Eurosafe
Zoontjens
Tectum
Isobouw
Bouwwerkbegroeners
Renolit
QRS
DIAC Dakadvies
Skylux
Kedge Safety Systems