Wat is mechanisch bevestigde dakbedekking?
Wat is mechanisch bevestigde dakbedekking?
15 januari 2018 
4 min. leestijd

Wat is mechanisch bevestigde dakbedekking?

Er is onlangs een artikel over mechanisch bevestigde dakbedekkingen in de Dakenraad verschenen. Geschreven door Chris van der Meijden MSc, Technical director Kiwa BDA. Het is geschreven naar aanleiding van veelvuldig terugkomende vragen over mechanisch bevestigde dakbedekkingen. Als dakdekkers hier al vragen over hebben, hoe zit het dan met u als opdrachtgever of eindgebruiker? In dit blog leest u in hoofdlijnen wat mechanisch bevestigde dakbedekking inhoud.

Het volledige artikel van Chris van der Meijden MSc  is hier te lezen

Wat is mechanisch bevestigde dakbedekking?

Bij mechanische bevestigingsmethodes wordt de dakbedekking d.m.v. schroef en drukverdeelplaat, door de isolatielaag heen, aan de onderconstructie bevestigd. Voor de bevestiging van dakbedekking is er keuze tussen ballasten, mechanisch bevestigen en volledig of partieel verkleven. Bij zo’n 50 % van de daken wordt gekozen voor mechanische bevestiging. Mechanisch bevestigen is bijvoorbeeld erg geschikt voor lichte daken, zoals staaldaken. Het gewicht van ballast kunnen ze niet dragen en verkleven is vanwege de golvende vorm van staaldaken minder betrouwbaar.

Voordelen mechanisch bevestigen

 • De weerstand tegen  windbelasting is goed te berekenen
 • Een mechanisch bevestigde dakbedekkingsconstructie is relatief eenvoudig te scheiden bij sloop (milieubewust!)
 • Eenvoudige montage en goed controleerbaar

Nadelen mechanisch bevestigen

 • Minder geschikte combinatie met zachte isolatiematerialen
 • De schroeven vormen koudebruggen (kunststof tule’s verminderen dit effect)

In de onderstaande video krijgt u een goede indruk van het aanbrengen van dakbedekking met mechanische bevestiging.

Aantal bevestigingsmiddelen per m2

Het aantal bevestigers per m2 wordt bepaald aan de hand van de windbelastingsberekening. Bij de windbelastingsberekening wordt rekening gehouden met.

 • Hoogte van het gebouw.
 • Ligging in Nederland / in welk windgebied.
 • De omgeving van het gebouw: Aan open water (kust), onbebouwd of bebouwd
 • De dakvorm
 • Open of gesloten zijn van het gebouw.

Er uiteraard is speciale computersoftware die de berekening voor de dakdekker kan maken. Het aantal bevestigers wat uit de berekening komt geldt als het minimum aantal te gebruiken bevestigers. Het aantal bevestigers wordt per verschillende dakzone aangegeven, omdat de invloed van de wind niet overal hetzelfde is. Je hebt de volgende dakzones:

 • Hoekzone
 • Randzone
 • Middenzone
 • Centrale middenzone

Bevestigingspatroon

Het uitgangspunt is dat de bevestigingsmiddelen gelijkmatig verdeeld over het oppervlak van elke dakzone worden aangebracht. Dit betekent dat dit praktisch gezien alleen kan worden gerealiseerd wanneer wordt uitgegaan van een helder bevestigingspatroon. Een dergelijk bevestigingspatroon bestaat in beginsel altijd uit rijen bevestigingsmiddelen. Bij toepassing van isolatie onder de flexibele dakbedekking moet elke isolatieplaat minstens met één bevestiger zijn bevestigd.

Bij tweelaagse dakbedekkingssystemen is er over het algemeen voldoende vrijheid in het kiezen van het bevestigingspatroon. Bij een eenlaags dakbedekkingssysteem daarentegen wordt er in de meeste gevallen gekozen voor bevestiging in de overlap, met een hart op hart afstand van 25 cm. Dat impliceert dat de afstand van de rijen en dus het aantal bevestigers per m2 wordt bepaald door de baanbreedte (minus de overlap).

mechanische bevestigingsmethodes bevestigingspatroon

Voorbeeld bevestigerspatroon langs dakrand en brandmuur

Bij de overgang naar de middenzone geldt dat de volledige rand- en hoekzone, tot aan de overgang het juiste aantal bevestigingsmiddelen moet hebben en niet mag stoppen een rij daarvoor.

mechanische bevestigingsmethodes overgang

Voorbeeld bevestigingspatroon bij overgang naar middenzone

Randzone, hoekzone en opstanden

Volgens de NPR 6708 moet begonnen worden met een rij bevestigers langs de dakrand c.q. opstand, dat deel uitmaakt van het regelmatige bevestigingspatroon. Langs de dakrand dient vervolgens het aantal bevestigers te worden aangevuld tot 4 per m1. Dit heet kimfixatie. Bij opstanden in het dakvlak zoals lichtkoepels en lichtstraten is de meest praktische keuze het patroon te handhaven zoals het is. Extra bevestigers zijn hier niet verplicht.

Het volledige artikel van Chris van der Meijden MSc  is hier te lezen

De NDA is dit online platform gestart om het "hele verhaal" van de dakenbranche te kunnen vertellen. Alle participanten in de dakenbranche vertellen hier hun verhaal over uiteenlopende thema's die momenteel belangrijk zijn. Duurzaamheid, veiligheid etc. Door al de verhalen van deze partijen aan elkaar te verbinden creëren we een overkoepelend inzicht voor organisaties en personen die geinteresseerd zijn in de bouw, onderhoud en renovatie van daken.

NDA artikelen worden mede-mogelijk gemaakt door:

Unilin
IKO
Soprema
Anjo
CCM
Dakmerk
Bouw en Uitvoering
Derbigum
Rockwool
Icopal BMI
BDA Dakadvies
Dakbehoud Nederland
Royal Roofing Materials
Optigroen
Eurofast
Green Deal Groene Daken
Guardian
Energiedak
REZ
Dakenraad
Roofs
Eurosafe
Zoontjens
Tectum
Isobouw
Bouwwerkbegroeners
Renolit
QRS
DIAC Dakadvies
Skylux
Kedge Safety Systems