Het Zorgplein Sanoforum in Brunssum zocht een oplossing voor de zeer beperkte afvoercapaciteit van het begroeide dak. Om het hemelwater vanaf het dak, met een totaaloppervlak van 4600 vierkante meter af te kunnen voeren naar een vijver was slechts een rioolbuis beschikbaar met een capaciteit van 14 liter per seconde. Omdat deze buis door een begraafplaats loopt, was het onmogelijk om extra capaciteit te creëren. En omdat vrijwel de gehele kavel werd bebouwd, was er ook weinig ruimte voor waterberging in de bodem, bodeminfiltratie of andere oplossingen.
Inhoudsopgave
- Waterbuffering en waterberging op daken
- Zonnepanelen in combinatie met een groendak en waterberging
- Meer opbrengst zonnepanelen door sedumplanten
- BREEAM- certificering
- Het eerste europese project waar groen, blauw en geel op deze grote schaal is toegepast is een feit
Waterbuffering en waterberging op daken
Om de afvoercapaciteit te beperken, heb je niet alleen waterbuffering nodig, maar ook waterberging, Alleen een sedumdak is dan niet genoeg. Dat werkt als een spons. Zodra de spons vol is, gaat het water alsnog doorstromen. Een spons moet je dus in een bak leggen.
Die bak werd gecreëerd met een retentiesysteem bestaande uit sterke kunststof boxen die boven op het dakbedekkingssysteem, bestaande uit de dampremmende laag, drukvaste isolatie en meerlaagse (bitumineuze) dakbedekking zijn aangebracht en met elkaar zijn gekoppeld. Deze zogenaamde WRB retentieboxen kunnen 65 mm neerslag bergen. Eén zware zomerse regenbui bui kan groeien tot ongeveer 27 mm regenwater. De capaciteit is dus ruim voldoende om twee van zulke plensbuien te kunnen bergen, waarbij de berging binnen 24 uur weer volledig ter beschikking moet zijn zonder de maximale piekafvoer te overschrijden.
Zonnepanelen in combinatie met een groendak en waterberging
Een speciale techniek is toegepast op de retentieboxen om stormvast alle elementen met elkaar te koppelen. De standaards voor de PV panelen zijn middels een vaker voorkomende duo oplossing aan het drainageelement van een begroeid dak gemonteerd. Daardoor is het Solar dak windvast geconstrueerd middels het gewicht van het begroeide dak. Een zone van in principe twee meter vanaf de dakrand werd daarbij vrijgelaten en voorzien van grind, in plaats van sedum. Daarmee ligt alle beplanting binnen de door het grind gemarkeerde veilige zone en kan dit worden onderhouden zonder valbeveiliging. De drainageplaten zelf zijn weer vastgezet in de koppelstukken van de retentieboxen onderling waardoor een stabiel windvast veld ontstaat. In de randzone is wel valbeveiliging nodig. Daarvoor is een aanlijnkabel gespannen langs deze zone. Het dak is doorgerekend op windbelasting en waar nodig zijn prefab sedummatten aangebracht, in plaats van sedumpluggen met minikluit.
Video bouw groendak met waterberging en zonnepanelen
Meer opbrengst zonnepanelen door sedumplanten
De permanente luchtvochtigheid op het dak is ideaal voor de sedumplanten bovenop de retentiekratten, zij verdampen hierdoor meer water. Door het verdampen van het water ontstaat er een natuurlijke koeling onder het zonnepaneel, waardoor deze meer zonne-energie oplevert.
BREEAM- certificering
Nadat het hele daksysteem was uitgewerkt door alle betrokken partners, kwam ook de opdrachtgever nog met de wens voor BREEAM-certificering. Water, energie, ecologie en biodiversiteit zijn inmiddels, naast duurzame installatietechnieken, belangrijke onderdelen geworden om de score binnen de BREEAM certificering verder te verhogen. Inmiddels is binnen deze scores op onderdeel door de DGBC (Dutch Green Building Council) ook klimaatadaptatie toegevoegd en geven deze groen, blauwe klimaatadaptieve maatregelen nieuwe mogelijkheden om binnen de verschillende sectoren In-Use, nieuwbouw en renovatie tot nog hogere scores te komen.
Het eerste europese project waar groen, blauw en geel op deze grote schaal is toegepast is een feit
Op de daken is waterberging gecreëerd voor twee enorme stortbuien en op het daktuinsysteem zijn PV-panelen bevestigd. Hiermee slaat het zorgcentrum meerdere vliegen in één klap: waterbuffering, zonne-energie én het toevoegen van biodiversiteit Constructief kan deze combinatie van waterberging, begroeide daken en zonnestroom gemakkelijker worden toegepast bij de nieuwbouw van daken. De maximale gewichten kunnen al vooraf meegenomen worden in de berekeningen van het constructieve gedeelte.
Dit vernieuwende dak concept is in samenwerking ontwikkeld en uitgevoerd door Adviesbureau Compaan, dakdekker Verkoelen Dakspecialisten Weert (NDA), dakhovenier Jonkers Optigroen, Eurosafe Solutions, Bink Solar, Homij, AMA Group Maastricht en aannemingsbedrijf Jongen Landgraaf.