Witte dakbedekking en zonnepanelen, goede combinatie!
Witte dakbedekking en zonnepanelen, goede combinatie!

Witte dakbedekking en zonnepanelen, goede combinatie!

Er is bij een bedrijfshal in Steenwijk witte dakbedekking aangebracht. Bij dit bouwproject stonden twee zaken centraal. Moest het oude dakbedekkingssysteem gesloopt worden of niet? En er moesten zonnepanelen op het dak komen. In dit artikel lichten we de gemaakte keuzes toe.

Inhoudsopgave

 1. Slopen of overlagen
 2. Witte dakbedekking & zonnepanelen
 3. Voordelen witte dakbedekking
 4. Nadelen witte dakbedekking
 5. Polyfin kunststof dakbaan
 6. Aanbrengen witte dakbedekking

Slopen of overlagen

De dakbedekking was aan vervanging toe, omdat deze aan het einde van haar levensduur was en omdat men de warmte instraling wilde beperken door het verwijderen van de lichtkoepels en het dichtzetten van de daksparingen.

Witte dakbedekking zonnepanelen voor overlaging

Het oude dakbedekkingssysteem slopen was in dit geval geen optie, omdat het gebouw gebruikt wordt voor de opslag van specerijen. Er kon daarom geen enkel risico genomen worden m.b.t. lekkage tijdens de werkzaamheden. Bij overlaging wordt een nieuwe laag dakbedekking aangebracht op de oude dakbedekking. Het is erg belangrijk dat er eerst naar de staat van de dakbedekking gekeken wordt voordat er zonnepanelen op het dak geplaatst worden. Zonnepanelen tijdelijk verwijderen voor het aanbrengen van een nieuw dakbedekkingssysteem is tenslotte zonde van de tijd en het geld.

Witte dakbedekking zonnepanelen

De werking van zonnepanelen verbeterd wanneer de zonnepanelen gekoeld worden. Ze hebben dan een betere opbrengst. Natuurlijke koeling op daken creëer je met witte daken of bijvoorbeeld met het aanbrengen van vegetatie als toplaag . Bij witte daken kunnen temperaturen van circa 80℃ op zwarte bitumen daken worden teruggebracht naar circa 40℃. Daarnaast kan een wit dak voor de binnentemperatuur wel 3℃ tot 5℃ schelen.

Voordelen witte dakbedekking

 • Geschikt voor plaatsing zonnepanelen
 • Reductie binnentemperatuur met 3℃ tot 5℃
 • Koeling op daken door reflecterende werking

Nadelen witte dakbedekking

 • Sneller zichtbare vervuiling
 • In de winter heb je profijt van een zwart dak dat warmte opvangt (dit geldt alleen bij slecht geïsoleerde daken)

De ideale temperatuur voor zonnepanelen is 25℃ (of lager). Het opbrengstverlies is grofweg 0,5% per 1 graad celcius boven de 25°C

Polyfin kunststof dakbaan

De keuze voor een wit dak was in dit geval snel gemaakt. Daarnaast is er een overweging gemaakt tussen een PVC of een Polyfin dakbedekking. Er is uiteindelijk gekozen voor een polyfin kunststof dakbaan, omdat PVC sneller vervuild raakt en door weekmakermigratie geringere levensduurverwachting heeft. Vervuiling is bij witte daken sowieso een aandachtspunt. Regelmatig reinigen en dakonderhoud is daarom sterk aan te raden.

De Polyfin FPO van Quality Roofing Systems waarvoor hier is gekozen heeft als basis o.a. de werkstof FPO (Flexibele PolyOlefine). Polyolefine is kunststof op basis van uitsluitend koolstof en waterstof, het bevat geen chloorverbindingen, is lichter dan pvc en kan volledig hergebruikt worden. Het kan zonder scheidingslaag aangebracht worden op bitumen en polysterene dakbedekking.

witte dakbedekking zonnepanelen polyfin fpo

Polyfin FPO van Quality Roofing Systems

Aanbrengen witte dakbedekking

De dakbedekking is bij deze bedrijfshal aangebracht door NDA lidbedrijf Olster Dakwerken B.V. Het aanbrengen van witte dakbedekking vraagt geen extra of andere aandachtspunten ten opzichte van een zwarte dakbedekking. In beide gevallen is het uiteraard wel raadzaam om een gediplomeerde dakdekkers van een gecertificeerd dakdekkersbedrijf in te schakelen.

Witte dakbedekking zonnepanelen tijdens werkzaamheden

De NDA is dit online platform gestart om het "hele verhaal" van de dakenbranche te kunnen vertellen. Alle participanten in de dakenbranche vertellen hier hun verhaal over uiteenlopende thema's die momenteel belangrijk zijn. Duurzaamheid, veiligheid etc. Door al de verhalen van deze partijen aan elkaar te verbinden creëren we een overkoepelend inzicht voor organisaties en personen die geinteresseerd zijn in de bouw, onderhoud en renovatie van daken.

NDA artikelen worden mede-mogelijk gemaakt door:

Unilin
IKO
Soprema
Anjo
CCM
Dakmerk
Bouw en Uitvoering
Derbigum
Rockwool
Icopal BMI
BDA Dakadvies
Dakbehoud Nederland
Royal Roofing Materials
Optigroen
Eurofast
Green Deal Groene Daken
Guardian
Energiedak
REZ
Dakenraad
Roofs
Eurosafe
Zoontjens
Tectum
Isobouw
Bouwwerkbegroeners
Renolit
QRS
DIAC Dakadvies
Skylux
Kedge Safety Systems