Voorkom directe lekkage en risico op stormschade
Voorkom directe lekkage en risico op stormschade
22 oktober 2019 
5 min. leestijd

Voorkom directe lekkage en risico op stormschade

De frames van zonnepanelen mogen niet op het grind van een dak geplaatst worden, omdat de frames worden verzwaard met tegels en zodoende worden de kiezels in de dakbedekking gedrukt.

Deze situatie ontstaat alleen als u met een cowboy uit de installatiebranche in zee gaat, maar ook beter doordachte oplossingen zijn vaak niet feilloos, omdat ze niet volledig aan de eisen in het bouwbesluit voldoen.

Inhoud

Weerstand tegen windbelasting

Het euvel zit hem in de weerstand tegen windbelasting. Een plat dak moet voorzien zijn van voldoende ballast om ervoor te zorgen dat de dakbedekking niet losraakt door de wind. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor het aanbrengen van grind (goedkoopste en snelle oplossing).

Directe lekkage

Breng je het grind echter aan voordat de zonnepanelen geplaatst zijn dan loop je risico op schade aan de dakbedekking: er wordt op het dak gelopen, er wordt allerlei materiaal op het platte dak getakeld en grind wordt tijdelijk weg geschept. Iemand die met een schep in de weer is op een dak is natuurlijk vragen om problemen.

Lek snel gevonden

De afwezigheid van grind bij het plaatsen van zonnepanelen is overigens absoluut geen garantie op schadevrij werken, maar het grote voordeel is dat deze schade wel snel opgespoord en hersteld kan worden. Zeker als de installateur de plekken markeert waar hij schade gemaakt denkt te hebben.

Risico op stormschade

Een veel gekozen werkwijze is daarom dat de zonnepanelen eerst worden geplaatst en dat daarna het grind rondom de panelen geblazen wordt. De zonnepanelen worden zelf ook geballast met tegels.

Met deze methode voorkom je directe lekkage, maar het kan wel tot stormschade leiden. Als je eerst de zonnepanelen geballast neerlegt kan je vervolgens op die plekken geen ballast voor de dakbedekking meer aanbrengen. Het grind wordt daarom rondom de panelen aangebracht. Een extra dikke laag, maar toch kan er niet voldoende grind aangebracht worden om, m.b.t. de dakbedekking, voldoende weerstand tegen de windbelasting te garanderen. Dit komt ook omdat het grind niet als één aaneengesloten vlak wordt aangebracht.

De ballast van de zonnepanelen mag niet meegeteld worden voor de weerstand tegen windbelasting van de dakbedekking. Dit geldt ook voor mechanisch bevestigde zonnepanelen.

Een logische gedachte is: de ballast voor de zonnepanelen en die voor de dakbedekking is opgeteld toch voldoende ballast? Deze ballast mag alleen niet opgeteld worden voor de windweerstand van de dakbedekkingsconstructie. Om de doodeenvoudige reden dat als de zonnepanelen onverhoopt toch wegwaaien of weggehaald worden er een plat dak met te weinig ballast overblijft. Daar kan geen dakdekkersbedrijf de verantwoordelijkheid voor nemen. Dit voldoet namelijk niet aan wettelijke bepalingen in het bouwbesluit (NEN 6707) aangaande de bevestiging van de dakbedekking.

De oplossing?

  • Mechanisch bevestigen
  • Tegels op tegels
  • Combinatie

Mechanisch bevestigen.

De zonnepanelenframes kunnen mechanisch bevestigd worden aan de onderconstructie en/of het dakbedekkingssysteem kan mechanisch bevestigd worden. Ook hier geldt dat er aparte windbelastingsberekeningen zijn, maar de bevestiging kan probleemloos naast elkaar uitgevoerd worden. Ook als de ene met ballast en de andere mechanisch bevestigd wordt. Mechanisch bevestigen is niet op ieder plat dak mogelijk.

Tegels op tegels

Er worden tegels aangebracht op de dakbedekking waar de zonnepanelen frames geplaatst moeten worden. Op de overige plekken wordt grind aangebracht. De frames van de zonnepanelen worden op de tegels geplaatst en vervolgens worden deze frames op hun beurt weer geballast met tegels. Het dak moet wel het gewicht van een dubbele laag tegels kunnen dragen.

Combinatie

Op papier is de keuze overzichtelijk, maar in de praktijk vind je de oplossing soms ergens in het midden. Dat geldt ook voor NDA lidbedrijf Cazdak Dakbedekkingen uit Barendrecht.

  • Er was goed overleg tussen Hart4Solar en Cazdak
  • Het dak kon de ballast van de dakbedekking en de zonnepanelen samen niet dragen
  • Een nadeel van mechanisch bevestigen is dat het dak weer waterdicht gemaakt moet worden.

Er is voor gekozen om de frames van de zonnepanelen voor een gedeelte mechanisch te bevestigen en voor een gedeelte te ballasten.

Mechanische bevestiging

Daarna is overal grind aangebracht, niet alleen tussen de zonnepanelen, ook onder de zonnepanelen.

Ballast onder zonnepanelen

Tot slot zijn de zonnepanelen geplaatst. Dit klinkt natuurlijk logisch, maar besef wel dat het niet vanzelfsprekend is dat een dakdekkersbedrijf en zonnepanelen installateur zo goed samenwerken. De dakdekker en de installateur moeten beiden een aantal keer terugkomen om het werk te hervatten.

Zonnepanelen plat dak ballast en mechanisch bevestigd

Ook hier geldt overigens dat de mechanische bevestiging van de frames niet meegeteld mag worden voor de windweerstand van de dakbedekkingsconstructie. Deze opstelling is conform NEN 6707 en NPR 6708 voldoet aan het bouwbesluit.

Samengevat

  1. Eerst grind volgens de richtlijnen aanbrengen en daarop de zonnepanelen plaatsen is geen optie. De permanente druk van de ballasttegels op het grind zorgt ervoor dat de kiezels door de bitumen dakbedekking gedrukt worden. Dit komt mede door de viscositeit van Bitumen.
  2. Samenwerking tussen de dakdekker, de zonnepaneleninstallateur en de opdrachtgever is essentieel.
  3. De windbelasting en de bevestiging van de dakbedekkingsconstructie en de zonnepanelen moeten apart berekend en uitgevoerd worden.
De NDA is dit online platform gestart om het "hele verhaal" van de dakenbranche te kunnen vertellen. Alle participanten in de dakenbranche vertellen hier hun verhaal over uiteenlopende thema's die momenteel belangrijk zijn. Duurzaamheid, veiligheid etc. Door al de verhalen van deze partijen aan elkaar te verbinden creëren we een overkoepelend inzicht voor organisaties en personen die geinteresseerd zijn in de bouw, onderhoud en renovatie van daken.

NDA artikelen worden mede-mogelijk gemaakt door:

Unilin
IKO
Soprema
Anjo
CCM
Dakmerk
Bouw en Uitvoering
Derbigum
Rockwool
Icopal BMI
BDA Dakadvies
Dakbehoud Nederland
Royal Roofing Materials
Optigroen
Eurofast
Green Deal Groene Daken
Guardian
Energiedak
REZ
Dakenraad
Roofs
Eurosafe
Zoontjens
Tectum
Isobouw
Bouwwerkbegroeners
Renolit
QRS
DIAC Dakadvies
Skylux
Kedge Safety Systems